Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Αλεξανδρούπολη "Προκτήτωρ Πόλις" Νο 2 (ο τύπος)

Εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ», Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2006
Σεμία συγκινητική εκδήλωση παρουσιάσθηκε η "Προκτήτωρ Πόλις" του Θόδωρου Ορδουμποζάνη
Λεύκωμα – εισιτήριο για ένα ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη


Το εισιτήριο για ένα συγκινητικό ταξίδι μνήμης στην ιστορία, τους ανθρώπους, τα κτίρια, τους δρόμους, τα χρώματα και τα αρώματα της παλαιάς Αλεξανδρούπολης αποτελεί το λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη «Προκτήτωρ Πόλις», το οποίο παρουσιάσθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κοινό της πόλης.
Πρόκειται για ένα συλλεκτικό έργο 256 σελίδων, με πάνω από 220 φωτογραφίες των εκατό χρόνων ζωής της πόλης, με εκατό και πλέον επιλεγμένα αποσπάσματα από έργα ντόπιων κατά το πλείστον δημιουργών, που προέρχονται από την ιστορία, την παράδοση, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τη δημοσιογραφία, μαζί με μια ιστορία αγάπης και σεβασμού στους παλιούς κατοίκους της πόλης. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Κωνσταντής, ένας καθημερινός Αλεξανδρουπολίτης του προηγούμενου αιώνα που ζει στην παλιά Αλεξανδρούπολη και τη βλέπει μέρα με τη μέρα να αλλάζει, να πετάει από πάνω της το μανδύα του χθες κα να φοράς τα σημερινά της – ίσως περιττά – στολίδια.
Το λεύκωμα του συμπολίτη μας εκδόθηκε από το Σύλλογο Προσωπικού και Φίλων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Δ.Π.Θ. «ΓΑΛΗΝΟΣ», στον οποίο είναι Πρόεδρος, με την ευγενική χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Σημειώνεται ότι η Νομαρχία Έβρου, έχει αγοράσει 400 αντίτυπα του λευκώματος, ενώ προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά την μετάφρασή του στα αγγλικά.
Για το λεύκωμα αλλά και για τον συγγραφέα μίλησαν οι Γεώργιος Μπουγιούκας, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Δ.Π.Θ., Γιώργος Μινόπουλος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και υποψήφιος υπερνομάρχης Ροδόπης – Έβρου και ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης.
Ο κ. Μπουγιούκας στάθηκε ιδιαίτερα στους αγώνες και την προσφορά του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη και του Συλλόγου Προσωπικού και Φίλων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής «ΓΑΛΗΝΟΣ», στην οποία, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1700 επεμβάσεις καρδιάς και θώρακος.
Από την πλευρά του ο κ. Μηνόπουλος, έκανε λόγο για ένα «βιβλίο, όχι απλώς για ένα λεύκωμα», το οποίο, με το πρώτο ξεφύλλισμα κερδίζει την αισθητική και το συναίσθημα του αναγνώστη και με την προσεγμένη εμφάνισή του, αλλά και με τα ευρηματικά σχόλια του συγγραφέα. «Πρόκειται για την πολύχρονη προσπάθεια ενός συλλέκτη, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την πόλη, τη θυμάται, αλλά συγχρόνως ανοίγει το δρόμο για τη διάδοχο πόλη, στην οποία ζούμε σήμερα».
Ένα ιδιαίτερα χιουμοριστικό τόνο στη βραδιά έδωσε ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του αντίληψη για την πόλη στην οποία γεννήθηκε, αλλά που δεν γνωρίζει πια, καθώς έχει αλλάξει ριζικά, όπως εκτίμησε. «Είναι μία πολύτιμη προσπάθεια του συγγραφέα, με την οποία έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους ήχους, το αίσθημα και τους κοινωνικούς υπαινιγμούς της κάθε φωτογραφίας που υπάρχει μέσα σ΄ αυτό το λεύκωμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πολλές φορές, αισθάνομαι ξένος σ΄ αυτή την πόλη», είπε συγκινημένος ο συγγραφέας, «επέλεξα όμως να μείνω εδώ. Δεν θέλω να ξεχάσω κι ελπίζω με αυτό το λεύκωμα να φέρουμε στην επιφάνεια τις αναμνήσεις μας και να τις μεταφέρουμε και στα παιδιά μας». Ο κ. Ορδουμποζάνης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στη δημιουργία και έκδοση του λευκώματος, αλλά και σε όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση, σημειώνοντας «χαίρομαι που βλέπω ότι δεν πήγαν χαμένοι οι κόποι, τα ξενύχτια και η αγωνία επτά ολόκληρων χρόνων».
Κική Ηπειρώτου

«Παρατηρητής της Θράκης» (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2006)
«Προκτήτωρ Πόλις»
Παρουσιάστηκε το λεύκωμα του Αλεξανδρουπολίτη Θεόδωρου Ορδουμποζάνη • Ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη

Ευκαιρία για ένα ταξίδι μνήμης στην ιστορία της πόλης, των ανθρώπων και των έργων της παλαιάς Αλεξανδρούπολης δίνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης μέσα από το λεύκωμα του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη «Προκτήτωρ Πόλις», το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για πολύχρονη προσπάθεια του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη, ενός συλλέκτη ο οποίος έβαλε στο επίκεντρο του βιβλίου του τους ανθρώπους προκτήτορες της παλιάς Αλεξανδρούπολης, τους αγώνες αλλά και τα έργα τους.
Είναι ένα συλλεκτικό έργο 256 σελίδων, με περισσότερες από 200 φωτογραφίες των εκατό χρόνων ζωής της πόλης, με αποσπάσματα από έργα ντόπιων δημιουργών. «Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στα πρώτα εκατό χρόνια ζωής της Αλεξανδρούπολης. Ο τίτλος του «Προκτήτωρ Πόλις» σημαίνει ότι αναφέρεται σε μια άλλη πόλη -που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πόλη- η οποία αρχίζει από τη δεκαετία του 1860-1870 και τελειώνει περίπου στην εποχή της επέμβασης της χούντας στην Αλεξανδρούπολη όπου αλλάζει η μορφή της πόλης. Έχει συμπληρωματικό τίτλο, ο οποίος είναι «Ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη», είπε ο Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος επεξήγησε ότι ουσιαστικά το λεύκωμα αυτό είναι ένα ταξίδι μνήμης στα 100 χρόνια ζωής της Αλεξανδρούπολης και στους κατοίκους της.
Εφτά περίπου χρόνια χρειάστηκαν για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, σύμφωνα με τον κ. Ορδουμποζάνη. «Ξεκινήσαμε με τη συγκέντρωση υλικού, μετά προχωρήσαμε στη διαμόρφωση του προσχεδίου. Αυτό το ταξίδι έχει δέκα στάσεις, όπως οι στάσεις της ανθρώπινης ζωής: γένεση, εφηβεία, αρραβώνας-γάμοι, παιδιά, κοινωνικές σχέσεις, διχασμός και πέτρινα χρόνια, ανασυγκρότηση και τέλος εποχής όπου ουσιαστικά χάνεται η πόλη, χάνονται και οι άνθρωποί της, με ένα άλμα στην τελευταία φάση, 40 χρόνια μετά όπου παρουσιάζεται η διάδοχος πόλη». Ο ήρωας του βιβλίου είναι ο Κωνσταντής, ένας καθημερινός Αλεξανδρουπολίτης του προηγούμενου αιώνα που ζει στην παλαιά Αλεξανδρούπολη και τη βλέπει μέρα με τη μέρα να αλλάζει.
«Δε θέλω να ξεχάσω», «δε θέλω να ξεχάσουν και τα παιδιά μου», είπε ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου πιστεύοντας ότι η καταγραφή του εν λόγω υλικού θα αποτελέσει Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Να σημειωθεί ότι το λεύκωμα εκδόθηκε από το Σύλλογο Προσωπικού και Φίλων της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Δ.Π.Θ. «ΓΑΛΗΝΟΣ», στον οποίο είναι πρόεδρος ο Θ. Ορδουμποζάνης, με την ευγενική χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης. Όλα τα έσοδά του θα διατεθούν για τις ανάγκες του Συλλόγου «ΓΑΛΗΝΟΣ». Η Νομαρχία Έβρου έχει αγοράσει 400 αντίτυπα του λευκώματος, ενώ προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά την μετάφρασή του στα αγγλικά.
Μαρία Παπαδοπούλου

Περιοδικό «Νομικός Λόγος» - Αρ. φυλ. 37 – Φεβρουάριος 2007
Προκτήτωρ Πόλις
Ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη
Του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη
έκδοση του συλλόγου προσωπικού και φίλων καρδιοχειρουργικής κλινικής τουΔ.Π.Θ.«ΓΑΛΗΝΟΣ»
Χορηγός έκδοσης Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης
Εξώφυλλο Αθανασία Πεφτουλίδου


Τον Θόδωρο, εμείς στο δικηγορικό σύλλογο, τον ξέρουμε πάρα πολλά χρόνια ως συνεργάτη στο Ειρηνοδικείο , στην Εισαγγελία και στο Πρωτοδικείο οι νεότεροι.
Τον Θόδωρο όμως γνωρίζουν πολλοί και από την επιτυχημένη θητεία του ως προέδρου του Νοσοκομείου, άλλοι από τον προσκοπισμό, τον ναυταθλητισμό, το οικολογικό κίνημα, άλλοι από κοινωνικούς και εθελοντικούς συλλόγους όπως αυτόν του προσωπικού και φίλων της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, άλλοι από πολιτικές και πολιτιστικές οργανώσεις και δράσεις, και άλλοι, τέλος, από εφημερίδες όπου αρθρογραφεί.
Τον Θόδωρο τον ξέρουμε και τον ξεχωρίζουμε πολλοί ,τυχεροί, από μας ως αγαπημένο και πιστό φίλο.
Ως συγγραφέα όμως γνωρίσαμε όλοι τον Θεόδωρο Ορδουμποζάνη για πρώτη φορά –και ελπίζουμε όχι τελευταία- με την έκδοση του ιστοριογραφικού του λευκώματος «Προκτήτωρ Πόλις» - «Ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη».
Την πραγματικά συγκινητική παρουσίαση του λευκώματος είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το φθινόπωρο στον «Αστέρα» ,όπου μπροστά στα μάτια μας ξεπρόβαλαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες και ταξινομημένες εικόνες από το παρελθόν και την ιστορία της πόλης μας.
Πλούσιο υλικό, άγνωστο στο πολύ κοινό, ιστορικός θησαυρός κρυμμένος για χρόνια σε συλλογές και σεντούκια, βγήκε στο φως και έδωσε το έναυσμα για ένα ταξίδι στο παρελθόν και την ιστορία της πόλης.
Το «Ταξίδι μνήμης στην πρώιμη Αλεξανδρούπολη» είναι ένα πολυτελές έργο 256 σελίδων, με πάνω από 230 σπάνιες φωτογραφίες εμπλουτισμένες με ανθολογία 120 αποσπασμάτων κειμένων, από όσα έχουν γραφεί ή αναφέρονται σ΄ αυτήν την πόλη.
Το έργο αποτελείται από δύο μέρη.
Στο πρώτο «Ταξίδι Μνήμης», ο συγγραφέας καταγράφει μια ιστορία που διαδραματίζεται στα πρώτα 80 χρόνια του περασμένου αιώνα.
Στο δεύτερο μέρος, «Ταξίδι μνήμης στη πρώιμη Αλεξανδρούπολη», παρουσιάζεται με φωτογραφίες και κείμενα η ιστορία των 100 πρώτων χρόνων ζωής αυτής της πόλης.
Με το ανακάτεμα αυτό λόγου και εικόνας ο συγγραφέας αποσκοπεί να δώσει στον αναγνώστη που θα ξεφυλλίσει τις σελίδες του, μια φευγαλέα «εικόνα», μια γεύση απαλή, της μορφής και της ζωής σ΄ αυτήν την πόλη στα πρώτα εκατό περίπου χρόνια της ύπαρξής της.
Διαλέγει για τον σκοπό του έναν ήρωα. Πραγματικό; Φανταστικό; Άγνωστο....
Ο ίδιος αναφέρει ότι είναι μια από τις πολλές ιστορίες που άκουγε μικρός στην αγορά...
Την ιστορία της πόλης μας εξάλλου, λέει ο Γιάννης Ξανθούλης, δεν την διδαχθήκαμε ποτέ. Ό,τι ξέραμε, λέει, άκρες – μέσες, το γνωρίζαμε από διηγήσεις και συναισθηματικές, νοσταλγικές κρίσεις!
Ο συγγραφέας περιγράφει με πολύ σεβασμό πρόσωπα και γεγονότα. Δεν οικειοποιείται ούτε την εικόνα, ούτε τον λόγο. Απόδειξη σεβασμού στους φωτογράφους που απαθανάτισαν τις σκηνές, στους συγγραφείς που περιέγραψαν την πόλη και τους ανθρώπους της, στους συλλέκτες που έσωσαν όλο αυτό το υλικό που χρησιμοποιεί αλλά και σε όλους όσοι τον βοήθησαν στην εφτάχρονη πορεία δημιουργίας αυτού του έργου...
Θα ήταν παράλειψη ,τέλος, να μην αναφέρουμε, ότι τα έσοδα από τη διάθεση του βιβλίου θα διατεθούν στον Σύλλογο «Γαληνός».
«Βγήκαν έξω για να ξεμουδιάσουν και είδαν ανθρώπους με καπέλα και σιρίτια να κινούνται πέρα δώθε στο σταθμό. Μιλούσαν άλλοι ελληνικά, άλλοι μια γλώσσα που δεν την καταλάβαινε ο Κωνσταντής και άλλοι τούρκικα. Ο πατέρας, με κάτι χαρτιά κάτω από τη μασχάλη, χάθηκε μέσα στο κτίριο που έγραφε απέξω Dedeagatch J.S.C. Ο Κωνσταντής έτρεξε καμιά πενηνταριά μέτρα πιο κάτω και αντίκρισε για πρώτη φορά τη θάλασσα....Στο βάθος δυο τρεις ψαρόβαρκες με τα κατάλευκα πανιά τους κατηφόριζαν σιγά σιγά απ΄ τον ορίζοντα....Στο βάθος στην Ανατολή, αχνά ξεπρόβαλε στον ορίζοντα ένας πολύ ψηλός πύργος και λίγο πιο πέρα ψηλά κατάρτια από καράβια, μαζεμένα σε μια γωνιά, στην άκρη της θάλασσας...»
(απόσπασμα από το βιβλίο)
Ελένη Αναγνώστου


Εφημερίδα «Πολίτης της Θράκης» Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2006
Ένα νοσταλγικό ταξίδι στον χρόνο
Για την πόλη της Αλεξανδρούπολης

Σε μια κατάμεστη κόσμου αίθουσα έγινε η παρουσίαση του λευκώματος «Προκτήτωρ Πόλις» του Θεόδωρου Ορδουμποζάνη.
Το λεύκωμα αυτό, έκδοση του Συλλόγου Προσωπικού και Φίλων της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Δ.Π.Θ. «Γαληνός», με την ευγενική χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, αποτελεί τον καρπό κόπων 7 χρόνων του συγγραφέα.
Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα μίλησαν για το λεύκωμα και τον συγγραφέα, οι Γεώργιος Μπουγιούκας, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του ΔΠΘ, Γεώργιος Μηνόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, και ο συμπολίτης μας συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, χαιρέτισε δε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευάγγελος Λαμπάκης.
Ο κ. Μπουγιούκας στάθηκε στη διπλή ιδιότητα του συγγραφέα – φίλου της κλινικής και στη διπλή προσφοράς του. Τόνισε ότι «το Λεύκωμα αποτελεί συμβολή στην αυτογνωσία των κατοίκων της πόλης και στη διατήρηση της μνήμης και της πολιτισμικής μας ταυτότητας».
Ο κ. Μηνόπουλος είπε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί προσπάθεια οριοθέτησης της πόλης χρονικά – ιστορικά και γεωγραφικά, ένα ταξίδι στις γλωσσικές διαφοροποιήσεις της Ελληνικής γλώσσας ταυτόχρονα όμως κι ένα ταξίδι στις μνήμες της πόλης.
Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης με τις ιδιαίτερα προσωπικές χιουμουριστικές αναφορές του έδωσε χαρούμενες πινελιές στην βραδιά, κλείνοντας δε είπε:
«Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τους ήχους, το αίσθημα και τους κοινωνικούς υπαινιγμούς της κάθε φωτογραφίας».
Ο
κ. Ορδουμποζάνης, βαθειά συγκινημένος, ευχαρίστησε όσους και όσες τον βοηθήσαν στη δημιουργία και έκδοση του λευκώματος. «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα χάρις στη βοήθεια κάποιων ανθρώπων. Είναι ένα ταξίδι στις ρίζες της μνήμης μας, παρακαρταθήκη για τις επόμενες γενιές».
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή οπτικού αφιερώματος, μια δουλειά του Κώστα Ορδουμποζάνη, γιου του συγγραφέα.
Δημήτρης Ρίζος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου