Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Οι 21 Μονές του Αγίου Όρους - Κορυφαία δημιουργία του Γεωργίου Μόσχου
To 1996, ως Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Έβρου, σε συνεργασία με τον Σταμάτη Πολυμερούδη, Πρόεδρο της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης και τον Βασίλη Κουτρούλα, Αναπληρωτή Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Έβρου, αποφασίσαμε, στα πλαίσια των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της πόλης, να προτείνουμε στον αείμνηστο Δήμαρχο Ηλία Ευαγγελίδη, να παρουσιάσουμε στο Δημοτικό Θέατρο τη ζωή και το έργο του συμπολίτη μας Χαράκτη και Ζωγράφου Γεωργίου Μόσχου, ο οποίος υπήρξε και Πρόσκοπος της πρώτης Προσκοπικής Ομάδας Δεδέαγατς και συμμετείχε στην ομάδα Προσκόπων που απέδωσε τιμές την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, μπροστά στο σημερινό Ταχυδρομείο, το πρωί της 13ης Μαΐου 1920 και στην υποδοχή του Βασιλέως Αλεξάνδρου την 7ην Ιουλίου 1920 στην προκυμαία του λιμανιού.


Οι Ιερές Μονές του Αγίου Παύλου, Βατοπεδίου και Γρηγορίου.

Η πρότασή μας αυτή έγινε αποδεκτή και με τη διαμεσολάβηση της φίλης Σοφίας Μποτσιβάλη ήρθαμε σε επαφή με τη χήρα του Καλλιτέχνη κ. Καίτη Μόσχου, η οποία μας επέτρεψε να φωτογραφίσουμε πολλά έργα του αειμνήστου συζύγου της, προκειμένου να τα μετατρέψουμε σε σλάιτς και να τα προβάλουμε στη εκδήλωση, όταν θα γινόταν αναφορά στο έργο του από ειδική επιστήμονα. Η ομιλία είχε ως θέμα "Η ζωή και το έργο του Προσκόπου και Χαράκτη Γιώργου Μόσχου"! (Περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Γ. Μόσχου στο ordoumpozanis-teo.blogspot.com/.../blog-post.html).


Οι Ιερές Μονές του Αγίου Διονυσίου, Δοχειαρίου και Εσφιγμένου

Κορυφαία δημιουργία του Γεωργίου Μόσχου, που τον ανέδειξε ως έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες, ήταν οι 21 ξυλογραφίες με τις μονές του Αγίου Όρους, τις οποίες και εξέδωσε το 1982 σε πολυτελές λεύκωμα η Εθνική Πινακοθήκη, ενώ αργότερα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα συμπεριέλαβαν στην έκδοση  μιας σειράς Γραμματοσήμων η οποία ήταν αφιερωμένη στο Άγιο Όρος.  Για το έργο του αυτό το 1983 ο Γεώργιος Μόσχος βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. 


Οι Ιερές Μονές Ζωγράφου, Ιβήρων και Καρακόλου

Το έργο αυτό, μαζί με πολλά άλλα χαρακτικά του καλλιτέχνη, μας επέτρεψε η κ. Καίτη Μόσχου να φωτογραφήσουμε με τον φωτογράφο (Πρόσκοπο) Μιχάλη Μπολιάκη και να δημιουργήσουμε διαφάνειες (σλάιτ)  τις οποίες  και προβάλαμε στην εκδήλωση προς τιμήν του καλλιτέχνη στο Δημοτικό Θέατρο.


Οι Ιερές μονές Καρυών, Κουλτουμουσίου και Κωνσταμονίτου

Οι διαφάνειες αυτές διασώθηκαν και αφού ψηφοποιήθηκαν θελήσαμε να τις παρουσιάσουμε στους συντοπίτες μας προκειμένου να γνωρίσουν το θαυμάσιο αυτό έργο του συντοπίτη μας μεγάλου καλλιτέχνη Χαράκτη και Ζωγράφου Γιώργου Μόσχου και οι νεότεροι.


Οι Ιερές Μονές Αγίας Λαύρας, Ξενοφώντος και Ξηροποτάμου

Όλο αυτό το ψηφοποιημένο υλικό, παραδόθηκε και στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για να γίνεται αναφορά στους επισκέπτες, αλλά και για να πραγματοποιηθεί στο μέλλον μια ολοκληρωμένη παρουσία του του έργου του συντοπίτη μας μεγάλου Χαράκτη και Ζωγράφου Γιώργου Μόσχου.


Οι Ιερές Μονές του Παντελεήμονος, Παντοκράτορος και Σίμωνος Πέτρου

 Η παρουσίαση στην ιστοσελίδα αυτή των  χαρακτικών της σειράς Μονών του Αγίου Όρους γίνεται με αλφαβητική σειρά της ονομασίας των Ιερών Μονών.


Οι Ιερές Μονές Σταυρονικήτα, Φιλοθέου και Χιλανδαρίου
1 σχόλιο:

  1. Γιατί κάποιος τοπικός φορέας δεν αναλαμβάνει να διοργανώσει μια έκθεση με έργα του Μόσχου; Τόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό; Για να το δουν και οι συντοπίτες μας, να το γνωσρίσουν και να απολαύσουν το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη! Τόσες και τόσες εκθέσεις ζωγραφικής έχουν γίνει ξένων προς τη πόλη καλλιτεχνών, στον δικό μας (που είναι και από τους σημαντικώτερους σκοντάφτουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή