Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Ο Προσκοπισμός στη Θράκη ( Β΄ Μέρος )

Από την Προσφυγιά του 1922 στο καθεστώς Μεταξά  το 1937

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Συνεχίζουμε την καταγραφή της ιστορίας του Προσκοπισμού στη πόλη μας και στη Θράκη γενικότερα, παρουσιάζοντας και σχολιάζοντας μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες, που ο γράφων είχε συγκεντρώσει στα πλαίσια του εορτασμού τον Μάιο του 1995 των 75 χρόνων του Προσκοπισμού στην  Αλεξανδρούπολη με την πραγματοποίηση, μεταξύ των άλλων πολλών εκδηλώσεων, και σχετικής έκθεσης προσκοπικής φωτογραφίας των πρώτων  75 χρόνων της προσκοπικής ζωής στην Αλεξανδρούπολη, στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης. Με βάση αυτές τις φωτογραφίες συνεχίζουμε τη καταγραφή της ιστορικής διαδρομής του Προσκοπισμού στη περιοχή μας.
Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμού που ακολούθησε, διαλύθηκαν στην Ανατολική Θράκη αλλά και στην Ιωνία όλες οι Ελληνικές Προσκοπικές Ομάδες που λειτουργούσαν εκεί και τα περισσότερα παιδιά από αυτές ενσωματώθηκαν στις Προσκοπικές Ομάδας του τόπου όπου κατέληξαν ως πρόσφυγες. Στην Αλεξανδρούπολη ήρθαν  Πρόσκοποι από την Αίνο, τις Σαράντα Εκκλησιές, την Αδριανούπολη και  τη Στενήμαχο, ενώ οι Πρόσκοποι του Κάραγατς δημιούργησαν νέες ομάδες στη νεοϊδρυθείσα πόλη της Νέας Ορεστιάδας. Συγχρόνως την ηγεσία των  Προσκοπικών Ομάδων στη Δυτική Θράκη αναλαμβάνουν στελέχη που ξεπήδησαν μέσα από τις ομάδες αυτές. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της εποχής είναι ότι οι Πρόσκοποι συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας. Αποτελούν ουσιαστικά τον πόλο που συγκεντρώνει στις τάξεις του το σύνολο σχεδόν της τοπικής νεολαίας.  Και τέλος αρχίζει η εξωστρέφειας των ομάδων αυτών. Πραγματοποιούν πολλά ταξίδια και επισκέψεις σε γειτονικές πόλεις και συναντήσεις με άλλες προσκοπικές ομάδες για κοινές δράσεις και η ζωή υπαίθρου καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους.


1.- Κομοτηνή 15 Ιουλίου 1923. Στη Κομοτηνή πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση όλων των Προσκόπων της Δυτικής Θράκης.  Αριστερά αναμνηστική φωτογραφία των Προσκοπικών Ομάδων της Θράκης με τις σημαίεες τους, τους βαθμοφόρους; τους και τους επισήμους της πόλης στη περιοχή "Χίλια Δένδρα". Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας αναγράφερται η φράση "Παιβρί Αμωνέτ Κομοτηνή 15.7. 1923 Σ. Παπαζέκος" (σ.σ. φωτογράφος της Κομοτηνής). Η φωτογραφία διασώθηκε στο οικογενειακό αρχείο του Δημητρίου Γλύστρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Προσκόπους του Σουφλίου.
2.- Αλεξανδρούπολγη 1927. Ο Προσκοπισμός ήταν η μεγαλύτερη εξωσχολική οργάνωση νέων στην πόλη από την απελευεθέρωσή της και μέχρι τη δεκαετία του 1980, συνυφασμένος και με την εξωσχολική διαπαιδαγώγηση τω νέων. Για αυτό και οι νέοι της εποχής  εκείνης σημείωναν στις προσκοπικές τους φωτογραφίες την περίοδο αυτή ως "αλησμόνητο κομμάτι της μαθητικής τους ζωής". Από το βιβλίο "Προκτήτωρ Πόλις - Ταξίδι μνήμης στην πρώϊμη Αλεξανδρούπολη", του Θ. Ορδουμποζάνη.


3.- Αλεξανδρούπολη 2 Αυγούστου 1925. Από τους Β΄ Κολυμβητικούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με Προσκόπους, Ναυτόπαιδες, Ναύτες και άλλους αθλητές. Εδώ είναι το τέλος της Β΄ ημέρας τγων αώνων και στο μέσον όρθιος διακρίνεται ο κολυμβητής Κωνσταντινουδάκης της Α΄ Ομάδας Ναυτοπροσκόπων της πόλης, που πέτυχε δύο δεύτερες νίκες στα 1500 και 400 μέτρα  ελεύθερης κολύμβησης. Μαζί του και οι τοπικές αρχές τηυς πόλης, ο Έφορος Πρφοσκόπων της πόλης Πανταζίδης, κολυμβητές και Πρόσκοποι της πόλης από τους οποίους αναγνωρίσθηκαν οι Δ. Χαριτόπουλος, Χατζηκωνσταντίνου, Κεχαγιάς, Καζαγρής και Γιώργος Μόσχος, στο αρχείο του οποίου διασώθηκε η φωτογραφία αυτή.
4.- Αλεξανδρούπολη 5 Μαϊου 1930: Στην Αλεξανδρούπολη φθάνει ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος θα μιλήσει προς τους κατοίκους της πόλης από τον εξώστη του κτιρίου των εμπόρων Αδελφών Παπουτσάκη, στον κεντρικό δρόμο (λίγο πιο κάτω από το σημερινό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας). Στη φωτογραφία Ναυτόπαιδες και Πρόσκοποι κατευθύνονται στο κέντρο της πόλης, όπου έχει στηθεί αψίδα και θα γίνει η επίσημη υποδοχή του υψιλού επισκέπτη. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το αρχείο του Γιώργου Παναγιώτου.


5.- Αλεξανδρούπολη, αρχές δεκαετίας 1930: Πρόσκοποι και Ναυτοπρόσκοποι της Αλεξανδρούπολης, σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχηγό τους Κώστα Μαμέλκη, Καθηγητή Σωματικής Αγωγής, στο κέντρο. Η φωτογραφία διασώθηκε από τον  Αθανάσιο Αθανασιάδη, που απεικονίζεται δεύτερος, στη δεύτερη σειρά καθιστών (δίπλα στον Ναυτοπρόσκοπο).
6.- Αλεξανδρούπολη 6 Ιανουαρίου 1933. Η πομπή των Θεοφανείων εισέρχεται στον αυλόγυρο του Αγίου Νικολάου, μετά των από τον Αγιασμό των υδάτων στην θάλασσα, με τιμητικό άγημα Προσκόπων. Στο βάθος δεξιά ο Δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Αλτιναλμάζης, στη μέση ο Μητροπολίτης Γερβάσιος και αριστερά του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλέαρχος Παπασταύρου. Διακρίνονται επίσης οι ιερείς Παπασταύρος Κουγιουμτζής, Παπαγιάννης Χαλκίδης, ο Ιεροψάλτης Φώτης Σακελλαρίδης και ο Χριστόφορος Ζαρδαλίδης (γιος του εκδότη της εφημερίδας "Πρόοδος"). Από τους προσκόπους αναγνωρίσθηκαν ο Αξωνίδης (3ος), Δημήτριος Σκουλαρίκης (4ος) και Αθανάσιος Αθανασιάδης (6ος).

7.- Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής, 1935. Πρόσκοποι της Αλεξανδρούπολης με τον Αρχηγό τους Κώστα Μαμέλη, στο Εθνικό Στάδιο της Κομοτηνής όπου μ ετέβησαν για να παρακολουθυήσουν τους Πανθρακικούς αγώνες. Αναγνωρίσθηκαν: Όρθιοι επάνω: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα Υπουργός Βορ. Ελλάδος), Αργύρης Καλογύρου, Μαρδίκ Μαρτυροσιάν, Στράτος Χρυσοστόμου, Δουκίδης, Μάκης Κοντός, (καθήμενοι επάνω): Δημ. Σκουταρίδης, Κων. Λογοθέτης, Μιχ. Μπαρμπαγιάννης. Αρτίν Ντισλιάν, Γεώργιος Σπετσιώτης, Λάκης Παπανικολάου, (κάτω όρθιοι) Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Χαχαμίδης, Χαρ. Μπόμπας, Χαρ. Αρχοντής, Κυρ. Μακρίδης, Κωνσταντίνος Μαμέλης (Αρχηγός, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής), Αρσέν Μαρτυροσιάν, και (κάτω καθιστοί), Αλέξ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Διαμαντίδης, Κοσμάς Παπαδόπουλος, Δημ. Κουρμπέτης, Νικόλαος Παπαθανάσης, Χρήστος Αντύπας, Αντών. Βασιλάος και Κώστας Ορφανός. Η φωτογραφία διασώθηκε στο αρχείο του Αθανασίου Αποστολίδη.
8.-Αλεξανδρούπολη 1935. Αναμνηστική φωτογραφία, έξω από το Δημαρχείο της πόλης της Επιτροπής Εράνου υπέρ των Εθνικών Ορφανοτροφείων, στην οποία συμμετείχαν και οι Πρόσκοποι της πόλης. Αναγνωρίσθηκαν: Επάνω σειρά από αριστερά. Σαρίδης, Θανάσης Αποστολίδης, Βιτάλης, Λογοθέτης (Διευθυντής του Δήμου), Μπόμπας, Θανάσης Κριτού. Στη Β΄ σειρά: Βασιλάτος, Λάκης Παπανικολάου, Γεώργιος Κλης (ο μετέπειτα Βουλευτής Έβρου της ΕΡΕ), Γεώργιος Τσακίρης, Ιωάννα Κλη. Στη Γ΄ σειρά: Μουμτζής, Νικ. Δανιήλ, Κεραμιοδόπουλος, Μποτσιβάλη, Αλ. Σπαθοπούλου, Φαράτση, Παπασταύρου, Κοσμίδης, Παναγιωτοπούλου, Κώστας Μαμέλης (Τοπικός Έφορος Προσκόπων) και κάτω Χαρίκλεια Παπαδοπούλου και Κανέτσος (Δημαρχεύων).


9.- Αλεξανδρούπολη 1937. Η ζωή στο ύπαιθρο ήταν από τις βασικές αρχές του Προσκοπισμού. Στη φωτογραφία πρόσκοποι της 1ης Ομάδας Αλεξανδρούπολης σε μια εκδρομή στα περίχωρα της πόλης. Αναγνωρίστηκαν οι Θεμιστοκλής Φλωρίδης (όρθιος 5ος), Αργύρης Καλογύρου (6ος), Νίκος Παπαθανασίου (3ος κάτω) και Βαρτάν Ντισλιάν. Η φωτογραφία από το αρχείο του Νίκου Παπαθανασίου.
10.- Κομοτηνή 1935. Από μία εκδρομή της 1ης Ομάδας Προσκόπων της πόλης στη Κομοτηνή. Μπροστά στο ηρώο της πόλης οι πρόσκοποι Αργύρης Καλογύρου και Νικολαϊδης ενθύμιο της επίσκεψης τους στη γειτονική πόλη. Η φωτογραφία από το αρχείο του Θανάση Αποστολίδη.

11.- Αλεξανδρούπολη 1937. Οι Πρόσκοποι της 1ης Ομάδας σε μία από τις πολλές ημερίσιες  εκδρομές που πραγματοποιούσαν σε  τοποθεσίες γύρω από τη πόλη. Το κέφι, η χαρά και ο ενθουσιασμός είναι έντονα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων. Η φωτογραφία από το αρχείο του Νίκου Παπαθανασίου.
12. Κομοτηνή 1936. Η Ομάδα Προσκόπων του Άβαντα στους Πανθρακικούς αγώνες της Κομοτηνής μαζί με τον δάσκαλό τους Σ. Παναγιώτου και τη σημαία της ομάδας τους. Αναγνωρίσθηκαν οι Χαρ. Χλωρίδης, Βασ. Παπαδόπουλος, Γρηγ. Σιδηρόπουλος, Πρόδρομος Κυριακίδης, Μηνάς Σισδηρόπουλος, Στ. Δημητριάδης, Πρόδρομος Μακρίδης, Βασ. Χατζηδήμου, Σάββας Αβραμίδης, Χρ. Γαβριηλίδης, Χαρ. Τσακιλόπουλος, Γαβριήλ Γαβριηλίδης, Γρ. Πολακεείλογλου, Ιωάν. Χουρμούζης, Ηλ. Αγγελίδης, Νικ. Χατζηευαγγέλου και Πολυχρόνης Σουσουρίδης. Η φωτογραφία από το αρχείο της κ. Βάσως Σιδηροπούλου

13.-  Αλεξανδρούπολη 1937. Ο Προσκοπισμός δημιούργησε δυνατές φιλίες μεταξύ των παιδιών. Οι πρόσκοποι Αιμίλιος Χανδράκης από τη Κομοτηνή και   Αριστείδης Συμνεωνίδης και  Νικόλαος Παπαθανασίου από την Αλρεξανδρούπολη, έχουν αυτή τη φωτογραφία ως ενθύμιο της δυνατής φιλίας και της αδελφικής σχέσης που δημιούργησαν μεταξύ τους μέσω του Προσκοπισμού. (Η φωτογραφία από το αρχείο του Νικολάου Παπαθανασίου).
14.- Λάβαρα Διοδυμοτείχου 1937. Από τους πρώτους προσκόπους στη Κοινότητα Λαβάρων σε μία  αναμνηστική φωτογραφία. Διακρίνονται  Χρήστος Κουτιανούδης, Θεόφιλος Γονίδης και Δημήτριος Κεραμιδάς του Αργυρίου (όρθιοι) και Κυριάκος Παπαδήμας, Σταμάρτης ή Ευάγγελος Πουλιλιός και Δημήτριος Κεραμιδάς του Αθανασίου (κάτω). (Από το αρχείο του Δημητρίου Αθαν. Κεραμιδά).


15.- Παραλία Αβδήρων Ξάνθης. Ιούλιος 1933. Αναμνηστική φωτογραφία των Προσκόπων της Ξάνθης με τους πιλότους ενός αεροπλάνου που προσγειώθηκε κάπου στη παραλία των Αβδήρων, όπου είχαν κατασκηνώσει οι Πρόσκοποι.
16.- Ξάνθη, Σεπτέμβριος 1936. Συγκέντρωση των Προσκόπων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην πλατεία της Ξάνθης. Λίγους μήνες αργότερα διατάχθηκε η διάλυση του Προσκοπισμού από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου.


17.  Ξάνθη 15 Σεπτεμβρίου 1936. Οι σημαίες των Προσκοπικών Τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κυμματίζουν στην πλατεία της Ξάνθης, λίγο πριν την επιθεώρηση των τμημάτων.
18.-Ξάνθη 1936. Πρόσκοποι της Ξάνθης στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, λίγο πριν από την αναχώρησή τους για την Δράμα.

Στο επόμενο: 1937 - 1944. Από τον Μεταξά στην Αντίσταση.

1 σχόλιο:

  1. Εχω πολυ καιρο που παρακολουθω οσα γραφει στην ιστοσελιδα WWW.ordeo.gr και τις φωτογραφιες που επενδυουν τα κειμενά του ο παλαιος αδερφος προσκοπος Ορδουμποζανης Θεοδωρος για την πορεια του προσκοπισμου στην Αλεξ/πολη και θεωρω οτι καθε μερα κερδιζω μορφωση και γνώση γιαυτο συστηνω ανεπιφυλακτα στους βαθμοφορους .προσκοπους και παλαιους προσκοπους της περιφερειακης εφορειας Εβρου να επισκεπτονται εφοσον ειναι εφικτο την ιστοσελιδα γιατι οι μεν παλαοι προσκοποι θα θυμηθουν και θα ζησουν μνημες οι δε νεωτεροι θα μαθουν και θα γνωρισουν το μεγαλειο της προσκοπικης ιδεας και θα προαγαγουν τον τοπικο προσκοπισμο.
    Σταματης Μπρατσας Προεδρος ΕΚΣ Περιφερειακης Εφορειας Προσκοπων Ν Εβρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή