Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Ο Προσκοπισμός της Αλεξανδρούπολης ( Δ΄ Μέρος)
Η  περίοδος της απελευθέρωσης  (1945 - 1946).

Οι ρίζες του Προσκοπισμού είχαν εισχωρήσει πολύ βαθειά στις καρδιές των ελληνοπαίδων. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά  την απελευθέρωση της χώρας από τους  κατακτητές, σε όλες ανεξαιρέτως τις πόλεις επαναλειτούργησαν πολυάριθμες Προσκοπικές ομάδες. Έτσι και στην πόλη μας, οι  Πρόσκοποι έκαναν τη πρώτη τους δημόσια εμφάνιση μετά την απελευθέρωση της χώρας στης 28 Οκτωβρίου 1945 με  2 ομάδες Προσκόπων και 2 Ναυτοπροσκόπων, ενώ πολύ σύντομα ιδρύθηκε και 3η ομάδα Προσκόπων. Ο Προσκοπισμός είναι την εποχή αυτή η μοναδική εξωσχολική οργάνωση που συγκεντρώνει στις τάξεις του την πλειοψηφία των μικρών και μεγάλων παιδιών της πόλης αλλά και τους εφήβους και τους μεγαλύτερους ακόμη.
Μέσα από τις φωτογραφίες θα παρακολουθήσουμε τη δράση του Προσκοπισμού της  πόλης, καταγράφοντας, εκτός από τη δραστηριότητα στην οποία αναφέρεται η φωτογραφία και τα πρόσωπα που απεικονίζονται σ΄ αυτές, όσα βέβαια έχουν αναγνωριστεί. Επίσης και ο χώρος στον οποίο συνέβησαν τα γεγονοτα για να  αποτελέσει  μια καταγραφή της μορφής της πόλης την εποχή εκείνη. Εάν από κάποιους αναγμνωρισθουν και άλλα πρόσωπα, καλόν θα είναι να μας ενημερώσουν για να τα συμπεριλάβουμε και αυτά.

  
28 Οκτωβρίου 1945. Η πρώτη δημόσια παρουσία των Προσκόπων στην παρέλαση της Εθνικής επαιτείου για το ΟΧΙ. Αριστερά: Ο Επικεφαλής Τοπικός Έφορος Αλεξανδρούπολης Τριαντάφυλλος Τσερκέζης με τους επιτελείς του, χαιρετούν τους επισήμους στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Εμπορικό Επιμελητήριο. Δεξιά: Λίγο πριν από την παρέλαση οι Πρόσκοποι της πόλης σε αναμνηστική φωτογραφία, στην διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και 14ης Μαϊου. Αναγνωρίσθηκαν, από αριστερά όρθιοι: Γεώργιος Γεωργιάδης, Μίμης Δαλίπης, Μίμης Γραμματίκης, Τριαντάφυλλος Τσερκέζης, Χρήστος Γεροντόπουλος, Χρήστος Γκούτνερ, Σταύρος Μπομποτάς, Σπύρος Λιβιεράτος, Στράτος Γερακόπουλος. Καθηστοί: Γρηγόρης Χατζηκωνσταντίνου, Ματθαίοος Λαλέτας, Μάκης Κιακίδης και  Νάκος Σπυριδωνίδης.


28 Οκτωβρίου 1945.Η μπάντα των Προσκόπων παραλαύνει επικεφαλής της σημαίας και των Προσκοπικών Τμημάτων της Τοπικής Εφορείας Αλεξκανδρούπολης. Τυμπανιστές είναι ο Δημήτριος Μπουλμπουτζής, Σταύρος Γραμματγικόπουλος, Τάκης Παναγόπουλος και  Ι. Τσελιγκόπουλος και σαλπιγκτές Γεώργιος Κουρατζής και Λέοντας -Ιωάννης Λιβιεράτος. Πίσω διακρίνονται οι επικεφαλείς των τμημάτων Άρης Κεχαγιόγλου και Στέιος Δίλλιας.


25 Μαρτίου 1946. Από τη σημετοχή των Προσκόπων στον εορτασμό της Εθνικής επαιτείου. Αριστερά. Αναμνηστική φωτογραφία  λίγο πριν τη παρέλαση στη διασταύρωση των οδών 14ης Μαϊου και Βενιζέλου με τους (όρθιοι) Χαρ. Ντουτσαρίδη, Θοδ. Σταυράκη, Θεόφ. Γεροντόπουλο, Κων. Ζαρκάδη, Γρηγ. Γρηγοριάδη, (και καθιστοί) Ματθαίο Λαλέτα, Πίπη Ιωαννίδη και Μάκη Κιακίδη. Δεξιά, μικτά τμήματα Προσκόπων και Οδηγών στη Κεντρική Λεωφόρο με σημαιοφόρο τον Θεόφιλο Γεροντόπουλο και παραστάτες τους Γεώργιο Πουμάκη, Πίπη Ιωαννίδη., Λίτσα Ανδρεάδου, Παπαγεωργίου, Βασίλειο Αλεβίζο και  Κώστα Κατσίκη.Επικεφαλής των Τμημάτων ο αρχηγός Θεόφιλος Γεροντόπουλος.


25 Μαρτίου 1946. Η 1η Αγέλη Λυκοπούλων έξω από το φωτογραφείο Παναγιώτου (στο βάθος ο κινηματογράφος ΤΙΤΑΝΙΑ). Αναγνωρίσθηκαν. Πάνω σειρά: Πέπη Πινάτζη, Κώστας Τσιρώνης (Μπακίρας), Δαλίπης (Ακέλας), Κώστας Κατσίκης (Μπαλού). Β΄ σειρά: Τα λυκόπουλα Τάσος Ζώλος,  Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, Κων. Πολίτης, Γιώργος Ντάρμας, Γκουλέμας, Παν. Ζαχαρίου, Σπύρος Τζανής, Τόμης Πρωτόπαπας, Χριστ. Χαμπούρης, Θεοδ. Σερμπετζούδης, Κατσαούνης, Τάκης Λουκματζής. Γ΄σειρά κάτω: Βαλιάντζας, Τόλης Τσεκούρας, Χατζησταύρου, Χαράλ. Καρυωτάκης, Αντ. Γιουβαλάκης, Σπυριδωνίδης, Βασ. Σαραφιανός, Νίκος Μασούρας, Γαρουφαλίδης και Κων. Μπαλτάς. Δεξιά από παρέλαση της 3ης Ομάδας Προσκόπων με τους Πέτρο Παπαγεωργίου (Αρχηγός), Αθανάσιο Στογιαννίδη (αριστερά) και Ευτύχιο Αρχοντάκη (δεξιά).


1946 στην Αλεξανδρούπολη. Αριστερά: Η 1η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων έχει εκδράμει στο Αγροκήπιο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας (εκεί που σήμερα είναι το κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο). Σαλπιγκτής ο Λέων Λιβιεράτης και ακολουθούν οι Πέτρος Παπαγεωργίου, Σωτήρης Κακαρής, Χρήστος Μπουνταλούδης, Νίκος Κουνενάκης, Χατζησταύρου, Κατσούλης κ.α. Δεξιά: Πίσω από τον Φάρο, στην έναρξη της οδού Κανάρη Ναυτοπρόσκοποι σε αναμνηστική φωτογραφία. Από αριστερά όρθιοι: Σπύρος Πλακιάς, Γιώργος Καραβέλας, Γεώργιος Χαλεπής (Περιφερειακός Έφορος Έβρου), Τριαντάφυλλος Τσερκέζης (Τοπικός Έφορος Αλεξανδρούπολης), Μιχάλης Μαυρομάτης και Δημήτριος Γκερέκλιν. Καθηστοί: Γιώργος Πουμάκης, Γιάννης Χαττζησταύρου, Τόλης Μουτίδης και Θανάσης Ρούμπος.


Αριστερά: 14 Μαϊου 1946. Η ενωμοτία των "Λεόντων" του 1ου Συστήματυος Προσκόπων, μπροστά στον κινηματογράφο "ΤΙΤΑΝΙΑ" .Όρθιοι από αριστερά Πάνος Αθανασόπουλος (Ενωμοτάρχης), Σπύρος Πλακιάς και Τάκης Μπουλμπουτζής. Κάτω: Αντώνης Μετασσαράκης (Υπενωμοτάρχης), Μάνος Αλτιναλμάζης και Μάκης Ορφανίδης.
Δεξιά: 1946. Η 1η Ομάδα Προσκόπων με τον αρχηγό τους Θεόφιλο Γεροντόπουλο (στο κέντρο) σε αναμνηστική φωτογραφία έξω από τη λέσχη τους (στην Αρμένικη Εκκλησία). Από τους Προσκόπους αναγνωρίσθηκαν οι Ιωάννης Πιστοφίδης, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Αίολος Βαρελάς και Δημητρακόπουλος.


14 Μαϊου 1946. Παρέλαση για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης. Αριστερά η 1η Αγέλη Λυκοπούλων με επικεφαλής τον "Μπαλού" Κώστα Τσιορώνη και τα λυκόπουλα Αντώνη Γιουβαλάκη, Νίκο Μασούρα, Βασίλη Σαραφιανό, Χαράλαμπο Καρυωτάη, Λάκη Χατζηευαγγελίδη. Δεξιά: Ο Αρχηγός της 1ης Ομάδας Πρφοσκόπων Χρήστος Γεροντόπουλος με τους βοηθούς του Πίπη Ιωαννίδη και Κώστα Κατσίκη στη παρέλαση. Και στις δύο φωτογραφίες διακρίνονται τα κτίρια που υπήρχαν απέναντι από τη σημερινή Στρατιωτική Λέσχη.


Μάκρη, Καλοκαίρι 1946.  Η κατασκήνωση είναι το αποκορύφωμα όλης της ετήσιας δράσης των προσκοπικών ομάδων. Έτσι και το καλοκαίρι του 1946, παρά τις  επικαρτούσες συνθήκες, πραγματοποιείται η πρώτη μεταπ[ολεμική κατασκήνωση στη περιοχή Αγίας Παρασκευής  Μάκρης. Αριστερά στο λιμανάκι της Μάκρης. Από δεξιά αναγνωρίσθηκαν οι Ιωάννης Τρομπούκης (3ος), Δημήτρης  Αγγελίδης (4ος), Νίκος Καρύδης (5ος), Κατσούλης (8ος), Παναγιώτης Κλώθος (11ος), Γεώργιος Παναγιώτου (12ος), Μιχάλης Μαυρομάτης (13ος), Πίπης Ιωαννίδης (16ος), Χρήστος Γκούτνερ, Μίμης Σπαταλάς και Μπάμπης Καμπάνταης. Δεξιά: Η Ομάδα  Ναυτοπροσκόπων σκαρφαλωμένη στον βράχο μπροστά από τη Σπηλιά του Κύκλωπα, στη Μάκρη.


28 Οκτωβρίου 1946. Η 1η Αγέλη Λυκοπούλων στη Κεντρική Λεωφόρο με τους αρχηγούς της Μίμη Δαλίπη (Ακέλα), Κώστα Τσιρώνη (Μπακίρα) και Τυμπανίδη. Από αριστερά όρθιοι: Δημ. Βαλιάντζας, Χριστ. Χαμπούρης, Αναστ. Ζώλος, Αριστ. Κατσούλης, Σπ. Τζανής, Κων. Πολίτης, Τάκης Μιχαηλίδης, Θεοδ. Σερμπετζούδης, Γεώργιος Ντάρμας, Νικ. Σιδηρόπουλος και  Σπ. Σπυριδωνίδης. Κάτω: Κων. Μπαλτάς, Μίμης Τσεκούρας, Στ. Χατζησταύρου, Αντ. Γιουβαλάκης, Χάρης Καρυωτάκης, Νίκος Μασούρας, Βασ. Σαραφιανός, Δημ. Γρηγοριάδης, Κωστας Κατσαούνης. Δεξιά. Λίγο πριν από την παρέλαση μπροστά στη παλιά Δημαρχία οι Χρήστος  Γκούτνερ, Τάκης Παναγόπουλος, Σταύρος Γραμματικόπουλος, Σπύρος Πλακιάς, Νίκος Μαγγανάρης, Γιάννης Τσελιγκόπουλος, Τάκης Μπουλμπουτζής, Λέων Λιβιεράτος και Γιώργος Κουρατζής.


28 Οκτωβρίου 1946 στο Εθνικό Στάδιο της πόλης, απόγευμα,  Πρόσκοποι και Στρατός πραγματοποίησαν στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων του "ΟΧΙ", σχετικές επιδείξεις. Αριστερά μικτή "μπάντα" στρατού και προσκόπων εισέρχεται στο Στάδιο και ακολουθούν η Σημαία και τα Προσκοπικά Τμήματα. Διακρίνονται οι Δημήτριος Μπουλμπουτζής (τυμπανιστής), Χρήστος Γκούτνερ (σαλπιγκτής), Γιώργος Παναγιώτου (σημαιοφόρος), Τάκης Βαγενάς (παραστάτης). Δεξιά. Αναμνηστική φωτογραφία των Προσκόπων Κουρατζή, Σταύρ. Γραματικόπουλου, Τάκη Παναγόπουλου, Ιωάννη Τσελιγκόπουλου και Δημήτρη Μπουλμπουτζή με τους στρατιώτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.


28 Οκτωβρίου 1946. Αναμνηστική φωτογραφία της ενωμοτίας έξω από τη λέσχη τους (στην Αρμένηκη Εκκλησία, επί της οδού Ανατολ. Θράκης, δίπλα στο ΙΚΑ). Από αριστερά όρθιοι οι Στέλιος Δίλιας, Σταύρος Γραμματικόπουλος, Γρηγόρης Χατζηκωνσταντίνου και κάτω οι Μάκης Ορφανίδης, Μάνος Αλτιναλμάζης και Τάκης Κόπανος.


Αριστερά. Από την παρέλαση της 1ης Αγέλης για την απελευθέρωση της πόλης (14.5.1946) με τον "Μπαλού" Κώστα Τσιρώνη επικεφαλή και τα λυκόπουλα Αντώνη Γιουβαλάκη, Νίκο Μασούρα, Βασίλη Σαραφιανό, Χάρη Καρυωτάλη, Λάκη Ευαγγελίδη κ.λ.π. Δεξιά: Αναμνηστική φωτογραφία των Προσκόπων Αθανασίου Κουρουτζίδη και Στέλιου Καρακατσάνη με την οδηγό Κατίνα Κουρουτζίδου στο μέσον.

Μετά από την Αλεξανδρούπολη και στις άλλες πόλεις του Νομού επαναλειτούργησαν Προσκοπικές Ομάδες. Αριστερά ο Ελευθέριος Μίτσαλας στα αρχαία της Παλιάπολης Σαμοθράκης το 1945 και δεξιά  Πρόσκοποι της Ορεστιάδας σε εκδήλωσή τους το 1946.

Συνεχίζεται: Στο επόμενο τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.

3 σχόλια:

  1. Θόδωρε, απ΄ εδώ και πέρα θα μας είναι ποιο οικεία τα πρόσωπα! Γιατί θα αναφέρονται στους παπούδες μας, τους γονείς μας και σε φίλους και γνωστούς μας. Μέχρι, ελπίζω, να φθάσεις και στα χρφόνια μας. Καλή δουλειά! Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ονομάζομαι Τσιρώνης Ηλίας και είμαι από την Αλεξανδρούπολη αλλά διαμένω πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Συγκινήθηκα βλέποντας φωτογραφίες του πατέρα μου Τσιρώνη Κώστα στα νεανικά του χρόνια σαν πρόσκοπο. Να είστε καλά για αυτήν την ανάρτηση των φωτογραφιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ονομάζομαι Τσιρώνης Ηλίας και είμαι από την Αλεξανδρούπολη αλλά διαμένω πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Συγκινήθηκα βλέποντας φωτογραφίες του πατέρα μου Τσιρώνη Κώστα στα νεανικά του χρόνια σαν πρόσκοπο. Να είστε καλά για αυτήν την ανάρτηση των φωτογραφιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή