Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Πριν από ένα μήνα  έλαβα ένα e-mail από την Θεσσαλονίκη που με συγκίνησε πολύ. Προερχόταν από μία κυρία την οποία δεν γνώριζα, ούτε βέβαια και εκείνη με γνώριζε. Ήθελε να με ευχαριστήσει γιατί σε κάποια άρθρα μου που αφορούσαν τον προπολεμικό Προσκοπισμό της πόλης μας, μεταξύ των αναρτημένων φωτογραφιών,  υπήρχαν και μερικές στις οποίες ανεγνώρισε τον αείμνηστο πατέρα της! Και μου ζητούσε να της στείλω και τυχόν άλλες φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζετο ο πατέρας της. Πράγματι της απέστειλα όσες φωτογραφίες είχα (4-5 περίπου) στις οποίες φέρεται ότι απεικονίζεται ο πατέρας της, σύμφωνα με τις λεζάντες που είχα συντάξει με υπόδειξη του αείμνηστο Θανάση Αποστολίδη, που γνώριζε πρόσωπα και γεγονότα της εποχής εκείνης.Μετά από λίγες ημέρες έλαβα το παρακάτω e-mail, το οποίο και παραθέτω αυτούσιο, αφού πιστεύω ότι αναφέρεται σε κάποια πρόσωπα και γεγονότα της πόλης μας τα οποία δεν έχουν καταγραφεί και τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα  κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης. Αφορούν τον δάσκαλο παππού της Δήμο Χαχαμίδη, και τον πατέρα της Ζαφείρη Χαχαμίδη. Επίσης παραθέτω και όλες τις φωτογραφίες που μου απέστειλε   (και αυτές που αναφέρονται στη πόλη αλλά και τις υπόλοιπες που αφορούν τον πατέρα της Ζαφείρη Χαχαμίδη και έναν ακόμη συμπολίτη μας, τον Κώστα Μαμέλη, καθηγητή Σωματικής Αγωγής, αρχηγό των Προσκόπων της πόλης μας κατά την δεκαετία του 1930, αδελφό του μεγάλου παιδαγωγού Γιώργου Μαμέλη. Σημειώνεται ότι ο Κώστας Μαμέλης  εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της κατοχής του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.


Το e-mail, της κας Μελίνας Χαχαμίδου, έχει ως εξής:

Κύριε Ορδουμποζάνη. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες που μου στείλατε.
Σας στέλνω και εγώ φωτογραφικό υλικό. Δυστυχώς δεν διασώθηκε τίποτε άλλο. Διότι ο πατέρας μου έφυγε μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος για το φόβο των Βουλγάρων.

Ο πατέρας του Δήμο Χαχαμίδης καταγόταν από το Καβακλί και ήταν απόφοιτος της Ζαριφείου Ακαδημίας της Φιλιππούπολης. Είχε επικηρυχθεί από τους Βουλγάρους λόγω της δράσης του εναντίον του Βουλγαρικού καθεστώτος. Υπηρέτησε σαν δάσκαλος στην Αλεξανδρούπολη μέχρι το 1927 που πέθανε. 

Το 1986 που υπηρετούσα στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης σαν γιατρός (ειδικευομένη), με είχαν συναντήσει μαθητές του παππού μου, οι οποίοι με πληροφόρησαν για το πόσο θερμός πατριώτης ήταν και ότι βοηθούσε αφιλοκερδώς τα παιδιά που δεν τα κατάφερναν στα μαθήματα κάνοντας επιπλέον ώρες διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας. Κηδεύτηκε με την Ελληνική σημαία, το 1927 σε ηλικία 48 χρόνων.

Ο πατέρας μου Ζαφείριος (Φωτ.11), εκτός από Πρόσκοπος, ήταν Αρχηγός Γυμνασίου, και αθλητής του Ακοντισμού. Είχε πάρει μετάλλιο στους Πανελλήνιους Αγώνες Παίδων της Αθήνας το 1940 (Σας στέλνω φωτογραφία των αθλητών μας3 1η Μαΐου 1940 στην Αθήνα (φωτ. 2).

Και τη φωτογραφία του Γυμναστή Κώστα Μαμέλη (φώτο τελευταία) που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς.

Σας ευχαριστώ  ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΧΑΜΙΔΟΥ

 
Δήμος Χαχαμίδης, Δάσκαλος από το Καβακλί, απόφοιτος της Ζαρίφειου Ακαδημίας Φιλιππουπόλεως.


 Οι φωτογραφίες του Ζαφείρη Χαχαμίδη από το αρχείο της κόρης του Μελίνας Χαχαμίδου.

 Στη μνήμη του πατέρα της παραθέτω τις τέσσερες φωτογραφίες από τη Συλλογή Προσκοπικών φωτογραφιών στις οποίες διακρίνεται και ο πατέρας της κας Μελίνας Χαχαμίδου, Ζαφείριος, μαζί με πολλούς άλλους συμπολίτες μας, αλλά και  άλλες δύο φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο αναφερόμενος πιο πάνω αείμνηστος  Κώστας Μαμέλης.

  
  25 Μαρτίου 1938. Η Τοπική Εφορεία Προσκόπων της παρελαύνει με τους τυμπανιστές της Χρ. Αντύπας, Χαρ. Βαλσαμίδης, Κων. Λογοθέτης, Ευαγ. Παπαδόπουλος, Ζαφείριος Χαχαμίδης, Μιμίκος (φιλαρμονική), Ζαφ. Μάγγος (σημαιοφόρος), Χουρμουζιδης, Καλογιαννίδης (παραστάτες), Δ. Σκουλαρίδης (Αρχηγός), Θανάσης Αποστολίδης και Κοσμάς Παπαδόπουλος (Υπαρχηγοί). Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Θανάση Αποστολίδη.


4 Οκτωβρίου 1938. Ημέρα γιορτής των ζώων. Τα Λυκόπουλα με τους Αρχηγούς τους Αργύρη Καλογύρου και Ζαφείρη Χαχαμίδη, στη κεντρική λεοφώρο, κατευθύνονται στο χώρο της γιορτής στη πλατεία Ελευθερίας (Σιδηρ. Σταθμού) μαζί με τους φίλους τους τα ζώα.


 4 Οκτωβρίου 1938. Από τη γιορτή των ζώων που διοργάνωσαν οι Πρόσκοποι. Αριστερά, διακρίνονται οι Χαραμπάρα-Ταβανιώτου, Πρώϊου (με το σκυλάκι), Καίτη Δρακοπούλου (με το γατάκι), Βαν. Μαδεμτζόγλου, Παπλάνα και οι Πρόσκοποι Ζαφείρης Χαχαμίδης (στο βάθος), Νίκος Παπαθανάσης και Χαράλαμπος Νικολαϊδης.
8 Νοεμβρίου 1939: (Γιορτή των Αγίων Ταξιαρχών). Ημέρα που εξαναγκάσθηκαν οι Πρόσκοποι της Αλεξανδρούπολης να παραδώσουν τη σημαία της Τοπικής Εφορίας Προσκόπων Αλεξανδρούπολης στον Νομάρχη Πατζιώτη. Τελευταία αναμνηστική φωτογραφία με τη στολή τους. Αναγνωρίσθηκαν: Από αριστερά όρθιοι: Αθαν. Χαραχούσιος, Θεμιστ.Φλωρίδης, (Αρχηγός 2ου Σ.Π.), Στράτος Χρυσοστόμου (Αρχηγός 2ας Ο.Π.), Αργύρης Καλογύρου (Αρχηγός 2ας Α.Λ.), Γεώργιος Πατσούκας, Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Αριστείδης Συμεωνίδης. Στη μέση: Κων/νος Μάγγος και Νίκος Παπαθανασίου. Κάτω: Στάθης Κόλλιας, Στέλιος Κουκουράβας, Ζαφείρης Χαχαμίδης, Κων. Σεραφετείνογλου, Ι. Αγιανίδης. Ξαπλωμένος: Κων. Μιμίκος. (Η φωτογραφία από το αρχείο Αργυρίου Καλογύρου).

Κώστας Μαμέλης:


 Αλεξανδρούπολη, δεκαετία 1930. Πρόσκοποι και Ναυτοπρόσκοποι της Αλεξανδρούπολης, σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχηγό τους Κώστα Μαμέλη, Καθηγητή Σωματικής Αγωγής, στο κέντρο. Η φωτογραφία διασώθηκε από τον  Αθανάσιο Αθανασιάδη, που απεικονίζεται δεύτερος, στη δεύτερη σειρά καθιστών (δίπλα στον Ναυτοπρόσκοπο).


Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής, 1935. Πρόσκοποι της Αλεξανδρούπολης με τον Αρχηγό τους Κώστα Μαμέλη, στο Εθνικό Στάδιο της Κομοτηνής όπου μετέβησαν για να παρακολουθυήσουν τους Πανθρακικούς αγώνες. Αναγνωρίσθηκαν: Όρθιοι επάνω: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ο μετέπειτα Υπουργός Βορ. Ελλάδος), Αργύρης Καλογύρου, Μαρδίκ Μαρτυροσιάν, Στράτος Χρυσοστόμου, Δουκίδης, Μάκης Κοντός, (καθήμενοι επάνω): Δημ. Σκουταρίδης, Κων. Λογοθέτης, Μιχ. Μπαρμπαγιάννης. Αρτίν Ντισλιάν, Γεώργιος Σπετσιώτης, Λάκης Παπανικολάου, (κάτω όρθιοι) Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Χαχαμίδης, Χαρ. Μπόμπας, Χαρ. Αρχοντής, Κυρ. Μακρίδης, Κωνσταντίνος Μαμέλης (Αρχηγός, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής), Αρσέν Μαρτυροσιάν, και (κάτω καθιστοί), Αλέξ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Διαμαντίδης, Κοσμάς Παπαδόπουλος, Δημ. Κουρμπέτης, Νικόλαος Παπαθανάσης, Χρήστος Αντύπας, Αντών. Βασιλάος και Κώστας Ορφανός. Η φωτογραφία διασώθηκε στο αρχείο του Αθανασίου Αποστολίδη.


Ευχαριστούμε  θερμά τη κ. Μελίνα Χαχαμίδου, και εφ΄ όσον υπάρχει η φωτογραφία του αείμνηστου παππού της Δήμου  Χαχαμίδη θα θέλαμε να μας τη στείλει για να συμπεριλάβουμε στο κείμενο αυτό. Επίσης και όποιος έχει σχετικά στοιχεία και θέλει να περιληφθούν στο πιο πάνω σημείωμα  να μας τα στείλει και με χαρά θα το δημοσιεύσουμε.

1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΕ ΟΡΔΟΥΜΠΟΖΑΝΗ, ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΔΗΜΟ ΧΑΧΑΜΙΔΗ , ΑΠΟ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ. ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ.ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '60 ΜΕ ΤΙΤΛΟ '' ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΣΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ'' ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣE EKEINON, ΠΟΥ -ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ -ΦΥΛΑΞΕ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ..
    ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΣΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ, ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ ΥΠΗΡΧΑΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ, ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ.
    ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΧΑΜΙΔΗ.
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ . ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΧΑΜΙΔΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή