Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

«ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ – Μια αφήγηση, μια εξομολόγηση»
Ένα βιβλίο, απολογισμός ζωής
του Επίτιμου Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Τάσου Σουλακάκη.
 

Την αυτοδιοικητική του πορεία στην μεταπολιτευτική Αλεξανδρούπολη και την εμπειρία  που απέκτησε μέσα από αυτήν περιγράφει στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΓΡΑΦΙΣ» ο επίτιμος Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Τάσος Σουλακάκης. Τίτλος του «ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ – Μια αφήγηση, μια εξομολόγηση». Απλός και λιτός στη περιγραφή, ανοίγει τη καρδιά του για να περιγράψει ένα μεγάλο κομμάτι της  ζωής του που απορρόφησε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία τετραετία ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και τρεις ως Δημάρχου της πόλης.


Είναι ένα είδος  ανταπόδοσης της μεγάλης τιμής που του έκαναν οι συμπολίτες του να του εμπιστευθούν για πολλά χρόνια την τύχη της πόλης τους στα χέρια του και στα οράματά του. Είναι επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες του που ένωσαν τα οράματά τους με τα οράματα του συγγραφέα και μαζί και όλες τις δυνάμεις τους, για να  βγάλουν από την αφάνεια την γενέθλια πόλη, να την μεταμορφώσουν και να την οδηγήσουν στον  δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είναι  τέλος και η πικρία του για τον τρόπο που διακόπηκε αυτή η πορεία και για όσα δεν προχώρησαν μετά την αποχώρησή  του από την πρώτη γραμμή της μάχης. Γιατί ο συγγραφέας  παρέμεινε και παραμένει μέχρι σήμερα  φανατικός θιασώτης και μαχητής του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Του πρωταρχικού θεσμού της Δημοκρατίας, όπως τον αποκαλεί.


Ο συγγραφέας στόχο έχει και  στο να κοινωνήσει στη νέα γενιά όλα εκείνα τα στοιχεία που τον συντρόφευσαν και τον ανέδειξαν ως ένα πολύτιμο ηγέτη της κοινωνίας μας και της Τοπικής εν γένει Αυτοδιοίκησης. Εξιστορώντας τη δική του συναρπαστική διαδρομή επισημαίνει πως ο άνθρωπος -ο κάθε άνθρωπος- μπορεί να επιτύχει στη ζωή, αφού πρώτα γνωρίσει τον εαυτό του, οριοθετήσει τα θέλω του και με επιμονή, κόπο και σκληρή δουλειά προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, διαλέγοντας  στον δύσκολο και κοπιαστικό αυτό δρόμο  τους κατάλληλους συνεργάτες του και εργαζόμενος μαζί με αυτούς σκληρά για την πραγματοποίηση του ονείρου τους.

 Απευθύνεται  όμως και στον  μελλοντικό μελετητή, ο οποίος προστατευμένος από την απόσταση, μπορεί να δει καθαρότερα (ή τουλάχιστον τόσο καθαρά όσο οι διαχειριστές της ιστορικής μνήμης το επιτρέπουν)  τα πράγματα και τα γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια της ενασχόλησής του  με τον θεσμό της Τοπική αυτοδιοίκησης. Το συνολικό έργο του  και τη προσφορά του στο θεσμό της αυτοδιοίκησης.  Γιατί οι πάντες και τα πάντα κρίνονται από την ιστορία. Και το ξέρει καλά αυτό ο συγγραφέας. Και παραδίδεται με το βιβλίο του αυτό στην ιστορία για να κριθεί δίκαια. Γιατί δεν φοβάται να κριθεί. Δεν φοβάται ούτε την ιστορία. Γιατί θέλει να είναι ειλικρινής και με τον εαυτό του και με τους συμπολίτες του που τον εμπιστεύθηκαν και  υπηρέτησε τόσα πολλά χρόνια αλλά και με την ίδια την Ιστορία. Αλλά για να κριθεί σε σχέση με  όσα αναφέρει για την πριν την ενασχόλησή του με τα κοινά περίοδο της ζωής του. Την οικογένειά του, τα δύσκολα παιδικά χρόνια της κατοχής, του εμφυλίου, της ανασυγκρότησης του τόπου,  της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης.
 


Στον πρόλογό του ο Σταύρος Μπένος (πρωτοπόρος Δήμαρχος Καλαμάτας και μετέπειτα Υπουργός) αναφέρει για τον συγγραφέα: «Δεν υπήρξαν καινοτόμες ιδέες – φιλόδοξα προγράμματα και προτάσεις που να μη δοκιμάστηκαν με εξαιρετική επιτυχία στη πόλη που λάτρεψε και υπηρέτησε με τρόπο ακραίο και ανιδιοτελή». Ο δε Ιωάννης Κούρκουλος, Δήμαρχος Κερκυραίων γράφει ότι το βιβλίο αυτό «Είναι  η ίδια η ψυχή, η ίδια η καρδιά του, ξεχειλισμένη από τη μεγάλη του αγάπη για τη γενέθλια πόλη του. Είναι η ίδια η αγάπη  που είχε αποτελέσει τη πυξίδα της πορείας του στην άσκηση των Δημαρχιακών του καθηκόντων». «Πρωτοπόρο αυτοδιοικητικό και ενεργό πολίτη, που εξακολουθεί και στη μετέπειτα πορεία του να ενδιαφέρεται για τα κοινά» τον χαρακτηρίζει ο Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ και πρώην Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος, ενώ ο Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας και Γεν. Γραμματέας Κ.Ε.Δ.Ε. αναφέρει: «Η προσωπική του  παρακαταθήκη σφραγίζει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής αυτοδιοικητικής ιστορίας, που εξακολουθεί να χτυπάει ακόμα δυνατά και να αιματοδοτεί την κοινωνία μας».


 Είχα τη μεγάλη τύχη και χαρά από τα μαθητικά μου χρόνια να γνωρίσω τον Τάσο Σουλακάκη, εργαζόμενος ένα καλοκαίρι μαζί του στην επιχείρηση του αρτοποιείου του.  Και γνώρισα από τότε τον  άνθρωπο, τις ιδέες του,  τις θέσεις του και τα οράματά του για την πόλη και τους συμπολίτες του. Και τον θαύμαζα γιατί και στα επόμενα 50 περίπου χρόνια παρέμεινε απλός, ανθρώπινος, οραματιστής, αγωνιστής, πολίτης με το «Π» κεφαλαίο και Δημότης με το «Δ» κεφαλαίο. Και πάνω από όλα Φίλος και μεγάλος Αδελφός.


Tον ευχαριστώ θερμά γιατί μου εμπιστεύθηκε αυτό το πόνημά του ως «εκτίμησης ελάχιστο τεκμήριο».
Η Παρουσίαση του Βιβλίου


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 13 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο ASTIR της Αλεξανδρούπολης η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. Μία αφήγηση, μία εξομολόγηση» του Επίτιμου Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Τάσου Σουλακάκη, παρουσία των τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων και πλήθους πολιτών.Για τον Τάσο Σουλακάκη και το βιβλίο του μίλησαν οι: Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός, πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, Απόστολος Κοιμήσης, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, αιρετός Γ.Γ. ΚΕΔΕ, Γιώργος Μηνόπουλος, πρώην Πρόεδρος Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Έβρου - Ροδόπης, Καίτη Τσακίρη-Καραμιχάλη, εκπαιδευτικός - συγγραφέας - ποιήτρια και Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, νομικός και ιστορικός ερευνητής. 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης.


Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης απένειμε στον κ. Σουλακάκη, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το μετάλλιο Α' Τιμής, για το έργο και τη συνολική του προσφορά στο δήμο και στους πολίτες του κατά τη 12ετή θητεία του (1979-1990), ο δε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θόδωρος Αγγλιάς, φιλοτέχνησε και παρέδωσε στον κ. Σουλακάκη πίνακα ζωγραφικής με θέμα την Αλεξανδρούπολη.,
Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στο βίντεο που ακολουθεί, όλες οι ομιλίες των παρουσιαστών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου