Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1880 – 2012 Ένα θαυμάσιο βιβλίο του Κυριάκου Ιωσηφίδη
ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1880 – 2012

Ένα θαυμάσιο βιβλίο του Κυριάκου Ιωσηφίδη


Μια ευχάριστη έκπληξη ήρθε αυτές της ημέρες μέσω των ΕΛΤΑ! Ένα θαυμάσιο βιβλίο – λεύκωμα με τίτλο με τίτλο «ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1880- 2012» του Κυριάκου Ιωσηφίδη, από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ. Το βιβλίο αυτό με 384 σελίδες μεγάλου μεγέθους αποτελεί, κατά τον συγγραφέα, μια προσπάθεια να αποτυπωθεί η ιστορία του ποδηλάτου στην Ελλάδα στο πέρασμα του
χρόνου μέσα από τις διηγήσεις, τις αναμνήσεις και την ιστορία των ανθρώπων που συνδέθηκαν με το ποδήλατο ποικιλοτρόπως. Επιχειρήσεις, καταστήματα, ποδηλατικοί σύλλογοι, αθλητές, πολίτες με τις κινηματικές τους δράσεις, καθημερινοί ανώνυμοι ποδηλάτες και ποδηλάτισσες, δίνουν το στίγμα τους μέσα από συνεντεύξεις και το πρωτότυπο αρχειακό υλικό που με πολύ μεράκι συγκέντρωσε και παρουσιάζει ο συγγραφέας του. Ο ίδιος ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει ότι το ταξίδι αυτό του χάρισε ένα πραγματικό θησαυρό: την επαφή με ανθρώπους των οποίων η σχέση με το ποδήλατο, οι διηγήσεις και οι ιστορίες τους, τα παιδικά τους βιώματα, τα ταξίδια τους, οι ιστορίες με τους πελάτες τους, τους συναθλητές τους κ.α. αποδεικνύουν ότι ανήκουν σε μια άλλη πάστα ανθρώπων.

Το ποδήλατο, καταλήγει ο συγγραφέας,  καταφέρνει και ενώνει τους ανθρώπους με τη «σκηνική» του
  παρουσία και την ελευθερία της κίνησής του. Ίσως να αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να «εκμεταλλευτούμε» σήμερα και τώρα το ποδήλατο για να αλλάξει η Ελλάδα, για να αλλάξουμε εμείς. Να αλλάξει προς το καλύτερο ο τρόπος που «βλέπουμε» τα πράγματα, την οικονομία μας, τον τουρισμό μας, τις ανάγκες μας, τις καταναλωτικές μας συνήθειες, τη σχέση μας με το διπλανό μας και τη συντροφικότητά μας, την ξεκούραση, τη φαντασία και τα όνειρά μας. Και καταλήγει με την ελπίδα ότι η προσπάθειά του αυτή να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στο πάζλ της προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα μέσα από τη γνώση και την ιστορία, μέσα από τον λόγο και την εικόνα.


Ο συγγραφέας παρουσιάζει το υλικό του σαν ένα οδοιπορικό διατρέχοντας πόλεις στην ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα, ενώ χρονικά επικεντρώνεται στην απαρχή της χρήσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Με εκτενή αναφορά στα πρώτα χρόνια – αρχές του 20ου αιώνα, τα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια, φθάνει στην εποχή της κυριαρχίας της μηχανοκίνησης, της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου και καταλήγει στο σήμερα  όπου ξανααναδύεται το ποδήλατο στο προσκήνιο, με τις διεκδικήσεις των πολιτών για ποδηλατοδρόμους και την αύξηση του ελάχιστου εναπομείναντος δημόσιου χώρου στις πόλεις.Στο ταξίδι του αυτό ανά την Ελλάδα, ο συγγραφέας περνά και από την Θράκη, με εκτενές άρθρο για την ιστορία του ποδηλάτου στη πόλη μας, με τίτλο «Το Ποδήλατο στην Αλεξανδρούπολη», (του Θ. Ορδουμποζάνη, σελ. 176, 177), αναφορά στην πρώτη επιχείρηση ποδηλάτων  του Αντωνίου Βοσνίδη (των Παναγιώτη και Γιάννη Βοσνίδη,σελ. 178,179) αλλά και στον Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟ Αλεξανδρούπολης (του Γ.Γ. του Εθνικού Γιώργου Μιχελή, σελ.180), του οποίου το καταστατικό από την προπολεμική εποχή προέβλεπε τη λειτουργία ποδηλατικού αθλητικού τμήμα με αναφορά στη ποδηλατική του δράση. Τα άρθρα αυτά εμπλουτίζονται με πλούσιο και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από τοπικές πηγές  (Φωτογραφικές Συλλογές Ιστορικού Μουσείου Θράκης, ιστοσελίδα Old Alexandroupoli, βιβλίο «Προκτήτωρ Πόλις» του Θόδωρου Ορδουμποζάνη, αρχείο οικογένειας Βοσνίδη και αρχείο του ΕΘΝΙΚΟΥ Μ.Σ.Γ. Σ.).
Θέλω να συγχαρώ τον συγγραφέα για την επιμονή του να συλλέξει και να παρουσιάσει με έναν θαυμάσιο τρόπο όλο αυτό το  υλικό – πλούτο  της χώρας μας και να τον ευχαριστήσω για τη τιμή να μου αποστείλει  αυτό το πόνημά του.

Για όσους θέλουν να επικοινωνήσουν με τον συγγραφέα, η διεύθνσή του είναι:
Κυριάκος Ιωσηφίδης
BIKEART.GR
Λυκίας 20  Νέα Ιωνία
14231 Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου