Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η παρουσία των απόντων»Βιβλιοπαρουσίαση

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Η παρουσία των απόντων»
Ένα ιστορικό βιβλίο του Δημοσιογράφου και συγγραφέα  Χρήστου Ζαφείρη 

Με χαρά έλαβα από τον καλό φίλο,  δημοσιογράφο και συγγραφέα , Χρήστο Ζαφείρη το νέο του  βιβλίο με τίτλο «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Η παρουσία των απόντων», από τις εκδόσεις «επίκεντρο». Με το βιβλίο του αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται στην κληρονομιά που άφησαν στη συμπρωτεύουσα, κατά το διάβα τους απ΄ αυτήν, οι Ρωμαίοι, οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι, οι Ντονμέδες, οι Φράγκοι, οι Αρμένιοι  και οι  Σλάβοι. 

Είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη,  κατ’ εξοχήν πόλη του εμπορίου, με ένα από τα σημαντικότερα και σε δεσπόζουσα θέση  φυσικά λιμάνια στη Μεσόγειο, κατοικήθηκε από πολλές εθνότητες που κάθε μία από αυτές άφησε απτά τα δείγματα της παρουσίας της στη πόλη: οικήματα, μνημεία, νεκροταφεία, ναοί και σχολεία. Και έρχεται ο συγγραφέας και  συνομιλεί με όλα αυτά τα άψυχα μνημεία και  τα δίνει ζωή, φωνή και στόμα για  να μας διηγηθούν την ιστορία τους, την ίδια την αυθεντική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Και πετυχαίνει με αυτά τα άψυχα να μας θυμίσει ότι οι ψυχές των δημιουργών τους  δεν είναι απούσες,  αλλά υπερίπτανται πάνω από τη Θεσσαλονίκη,  πάνω από αυτά τα μνημεία και επαναφέρουν  στις μνήμες των Θεσσαλονικέων την ιστορία  της πόλης τους, από το μακρινό παρελθόν  στο σήμερα και το παρόν. Αποτελεί αυτό το βιβλίο ένα αέναο ταξίδι στον χρόνο πάνω από την συμπρωτεύουσα, την συμβασιλεύουσα Θεσσαλονίκη! Και με μεγάλη μαεστρία οργανώνει όλο το πολύτιμο υλικό που έχει συλλέξει σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο  επίπεδο συμπεριλαμβάνει όλες τις εθνικές ομάδες, που αποτέλεσαν ως τη Μικρασιατική Καταστροφή τον πληθυσμό της πόλης, και στο δεύτερο «ζωγραφίζει» και «χρωματίζει» την τοπογραφία της σε σχέση με τις περιοχές όπου έζησαν και δημιούργησαν  τα μνημεία οι ομάδες αυτές.   

Με πολύ μαεστρία ο συγγραφέας συνδυάζει τρία πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στη συγγραφή αυτού του βιβλίου: Το πρώτον  είναι η  θεματική πρωτοτυπία και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ιστορικά τις πληθυσμιακές ομάδες που έζησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη Θεσσαλονίκη, την ενασχόλησή του δηλαδή με τη συγγραφή της ιστορίας  από τα ίδια τα μνημεία. Το  δεύτερον  είναι η επαρκής τεκμηρίωσης σε όλα όσα αναφέρεται με πλούσια, κατατοπιστική και έγκυρη  βιβλιογραφία. Και  το τρίτο η γλαφυρότητα της απλής ανεπιτήδευτης αφήγησης,  που κρατά σε εγρήγορση το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο συγγραφέας πέτυχε με λίγα λόγια να εκλαϊκεύσει την Ιστορία της  Θεσσαλονίκης, χωρίς να υποπέσει σε απλουστεύσεις και υπερβολές  ή σε προχειρότητες που επιβάλλει ο συρμός ή επικαιροποίηση ενός θέματος. Τέλος έχει πλουτίσει το βιβλίο του με εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό, με  χάρτες της πόλης και με ένα πολύ κατατοπιστικό χρονολόγιο  από  την εποχή των Ρωμαίων μέχρι και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. 

Το  βιβλίο προλογίζει ο Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Ι.Κ. Χασιώτης.

Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο το πολύ κατατοπιστικό σημείωμα:  «Στο διάβα των αιώνων αρκετοί λαοί πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη ως κατακτητές και ειρηνικοί συγκάτοικοι των Ελλήνων και άφησαν τα ίχνη τους. Γύρω από τις τρεις κυρίαρχες εθνότητες, Έλληνες, Τούρκους  και Εβραίους, συμβίωσαν και άλλες μικρότερες εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Στο λιμάνι και τις αγορές της ακούγονταν ποικίλες γλώσσες και κάθε πληθυσμιακή ομάδα είχε το δικό της όνομα για την πόλη: Θεσσαλονίκη και Σαλονίκη, Σελανίκ, Σαλονίκο, Σολούν, Σαλονίκ και Σαλόνικα. Αυτήν την κοινή πολιτισμική κληρονομιά, που συνδημιούργησαν οι σύνοικοι της Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να καλύψει τι βιβλίο. Τη διαρκή παρουσία των απόντων κατοίκων της, μέσα από τα αρχιτεκτονικά και άλλα κατάλοιπα που άφησαν στην πόλη. Είναι ένας διαφορετικός Ιστορικός Οδηγός, που συμπληρώνει τη διαχρονική ελληνική κληρονομιά και δίνει τη συναρπαστική όσμωση διαφορετικών πολιτισμών, ιδεών, θεάσεων, σχημάτων και χρωμάτων, που επιβίωσαν και ακτινοβολούν στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη».

Είχα τη τύχη να συνεργαστώ με τον συγγραφέα στο στήσιμο του Ιστορικού Μουσείου της πόλης μας και είχα κρατήσει άριστες αναμνήσεις από την συνεργασία μας αυτή. Με το βιβλίο του όμως αυτό διαπίστωσα και πόσο καλός ιστορικός συγγραφέας είναι και μου έδωσε την αφορμή να ψάξω και να βρω για να διαβάσω και τα υπόλοιπα  βιβλία του που είναι αφιερωμένα στη Θεσσαλονίκη.
Νοέμβριος 2014 - Θόδωρος Ορδουμποζάνης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου