Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Η Ιστορία της Αλεξανδρούπολης Σε 4 εκδόσεις του Ιστορικού Μουσείου της πόληςΤο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια του έργου «Αναβάθμιση και ανάδειξη του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης», που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013, εξέδωσε και θα κυκλοφορίσει εντός αμέσως μετά την εγκαινίαση του πιο πάνω έργου που θα γίνουν το Σαββάτο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ., ένα συλλογικό ιστορικό  τετράτομο έργο αφιερωμένο στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης. 


Στόχος  αυτής της έκδοσης δεν είναι απλά να προσθέσει  ένα ακόμη τίτλο στην αρκετά μεγάλη σειρά έργων που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας για την ιστορική διαδρομή της πόλης μέσα στον χρόνο. Ούτε να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην ιστορία και απασχολουν την ιστορική επιστήμη και τους ανθρώπους που την υπηρετούν. Η έκδοση αυτή αποβλέπει να προσφέρει στο ευρύ αναγνωστικό κοινό της πόλης και τους επισκέπτες της  ένα πόνημα,   στο οποίο να καταγράφεται η ιστορία της Αλεξανδρούπολης από την ίδρυσή της ως τα τέλη περίπου της δεκαετίας του 1960 με τρόπο απλό και κατανοητό και ταξινομιμένο σε θεματικές ενότητες, καθώς και να κάνει ευρέως γνωστά ορισμένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα του Μουσείου. 


Το έργο αποτελείται από τέσσερες τόμους, τρεις των 96 σελίδων και ένα των 120, σε κάθε ένα από τους οποίους περιγράφονται αντίστοιχα η πολιτική, η οικονομική, η κοινωνική-πολιτιστική ζωή των επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων που έζησαν και έδρασαν σ΄ αυτήν τη πόλη καθώς και τα ιστορικά της κτίρια  με βάση αφενός την υπάρχουσα βιβλιογραφία και αφετέρου το φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που υπάρχει συγκεντρωμένο στο μουσείο και έχει επεξεργαστεί ομάδα από μέλη - ερευνητές του Μουσείου.

Την συγγραφή των κειμένων, τη συγκέντρωση και ταξινόμηση των πλούσιων στοιχείων (φωτογραφιών, προφορικών μαρτυριών, ντοκουμέντων, εγγράφων κ.λ.π. ιστορικών στοιχείων)  των βιβλίων πραγματοποίησαν  τα μέλη του Συλλόγου  Ελευθέριος Τσινταράκης, Θόδωρος Ορδουμποζάνης, Πέτρος Αλεπάκος, Γιάννης Φυντανίδης και Μιχάλης Πατέλης, ενώ την επιμέλεια της όλης έκδοσης είχε ο συγγραφέας – δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης και η εταιρεία   TETRAGON EΠΕ.

Τίτλος των όλων βιβλίων είναι: «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» και υπότιτλοι α) «Πολιτική και Αυτοδιοικητική Ιστορία», β) «Οικονομική Ζωή»,  γ) «Κοινωνική και Πνευματική Ζωή» και  δ) «Η πόλη και τα  κτίριά της».


Επίσης, για τους επισκέπτες του Μουσείου, κυκλοφόρησε ένα καλαίσθητο 24σέλιδο ενημερωτικό έντυπο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σύντομο  ιστορικό της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου