Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

«Η Ιστορία της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης»,
του Καθηγητή Ιατρικής Αλέξανδρου Χ. Πολυχρονίδη


«Η Ιστορία της Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης», είναι ο τίτλο ενός νέου  βιβλίου που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Συγγραφέας του ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής  Δ.Π.Θ. και Διευθυντής της Α΄ χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης
Πρόκειται για μια πολύ κατατοπιστική έκδοση 614 σελίδων, μέσα από τις οποίας ο αναγνώστης  θα ταξιδέψει από το 1965, χρονιά που  ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Θράκη από τον  Σύλλογο Δασκάλων Κομοτηνής και Περιφέρειας μέχρι και σήμερα με αναφορές σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς. Κρατικές παλινδρομήσεις μέχρι να ληφθεί η απόφαση της ίδρυσης Πανεπιστημίου στη Θράκη,  διεκδίκηση Ιατρικής Σχολής, διαμάχη των δύο γειτονικών Νομών Έβρου και Ροδόπης για την έδρα της σχολής, οι αγώνες  της διεκδίκησης της έδρας  από τους κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και ολόκληρου του Έβρου, η ίδρυση του παραρτήματος της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, οι πρώτοι καθηγητές και οι πρώτοι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η οριστική λειτουργία της  Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη, η άφιξη των πρώτων τακτικών καθηγητών, πρώτοι φοιτητές, η στελέχωση των κλινικών  και ότι προηγήθηκε αλλά και ότι επακολούθησε μέχρι και σήμερα, περιγράφονται με σαφήνεια και με παράθεση πάρα πολλών στοιχείων, (Εφημερίδες Κυβερνήσεως, Νόμους, Υπουργικές αποφάσεις, δημοσιεύματα εφημερίδων, διάφορα έγγραφα, φωτογραφίες κ.λ.π. στοιχεία) στην έκδοση αυτή. Ο συγγραφέας είχε τη τύχη να ζήσει σχεδόν όλη αυτή την πορεία που περιγράφει στο βιβλίο του ως ένας από τους πρώτους φοιτητές που φοίτησε στο ιδρυθέν την 1η Αυγούστου 1978 Εκπαιδευτικό Παράρτημα της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη, και αργότερα ως ειδικευόμενος, ως γιατρός  και ως Πανεπιστημιακός στο εδώ Πανεπιστήμιο και τώρα ως Καθηγητής, Διευθυντής Κλινικής και Πρόεδρος της Σχολής και έχει πλήρη και προσωπική  γνώση των περισσότερων γεγονότων, των ανθρώπων που πρωτοστάτησαν  και της εν γένει ιστορικής διαδρομής αυτής της σχολής στη πόλη μας. 

Παρ΄ όλο που ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι «η “καταγραφή” αυτή δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει βιβλίο ιστορίας και ότι αποτελεί μια απλή παράθεση στοιχείων, εγγράφων και δημοσιευμάτων, με ελάχιστες προσωπικές απόψεις και κρίσεις», αποτελεί ότι καλύτερο και πληρέστερο έχει γραφεί και παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για την Ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ. Η ματιά που περιγράφεται σε αυτό το βιβλίο είναι μια έντιμη, περιγραφική των αποφάσεων και των γεγονότων  που οδήγησαν στην ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής και ταυτόχρονα μια απήχησης της κοινής γνώμης μέσα από έγγραφα, δημοσιεύματα  και φωτογραφίες της εποχής.
Στον πρόλογό του ο συγγραφέας αναφέρει: «…Φαινομενικά, η Ιστορία του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, έως τον Αύγουστο του 1978, έτος έναρξης της λειτουργίας του Εκπαιδευτικού Παραρτήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης στην Αλεξανδρούπολη ή το 1985, έτος έναρξης της λειτουργίας του Τμήματος Ιατρικής,  φαίνεται να μη σχετίζεται με την ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Στη πραγματικότητας όμως αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας της Ιατρικής, αφού προετοίμασε τη λειτουργία της, και το τότε καινούργιο, άνετο και λαμπερό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στη περιοχή της Καλλιθέας, αποτέλεσε ίσως τον σοβαρότερο λόγο επιλογής της Αλεξανδρούπολης ως έδρας της Ιατρικής Σχολής...».
Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην Πρύτανης του Δ.Π.Θ. και Καθηγητής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο οποίος αναφέρει για τον συγγραφέα ότι «…συνδυάζει τις ιδιότητες ενός εξωτερικού παρατηρητή, ενός πρωτεργάτη που έζησε όλες τις στιγμές από πολύ κοντά και ενός συμμετέχοντα που διαχειρίζεται με επιτυχία τις τωρινές δυσκολίες της Σχολής».   Και αναφερόμενος στο έργο αναφέρει: «…Το βιβλίο περιέχει ένα θησαυρό πληροφοριών που θα είναι πολύτιμες σε όλους μας και σε όλους τους μελετητές της ιστορίας της Ιατρικής Σχολής και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης».
Και να μη ξεχνάμε ότι η Ιστορία της διεκδίκησης και της ίδρυσης της Ιατρικής Σχολής στη πόλη μας, αποτελεί ένα από σημαντικότερα  γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας αυτής της πόλης, ένα γεγονός που συνένωσε σε κοινούς  αγώνες όλους τους κατοίκους αυτής της πόλης, κάτω από την πνευματική ηγεσία του τότε Μητροπολίτη Άνθιμου με την συμπαράσταση όλων ανεξαρτήτων των τοπικών αρχών. Και υπό αυτήν  την  έννοια η προσπάθεια καταγραφής της αυτής της  ιστορίας από τον συγγραφέα αποτελεί ένα δώρο στην ιστορική μνήμη της πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου