Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Ξαναζωντάνεψε το Παλιό Νοσοκομείο της πόληςΜετά από τον Α΄ Παιδικό Σταθμό (επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας) και το Επισκοπείο (επί της οδού Κομνηνών), ακόμη ένα παλαιό κτίριο της πόλης παραδόθηκε αναπαλαιωμένο προς χρήση στους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για το παλιό (το αρχικό) Νοσοκομείο της πόλης στο βόρειο τμήμα αυτής δίπλα στο ρέμα Βανικιώτη και στην αρχή της οδού Ηροδότου.
  Το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου της πόλης μας σήμερα.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για την αιτία ανέγερσής του κτιρίου αυτού. Η πρώτη αναφέρει ότι χτίσθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως Τουρκικό Σχολείο στα τέλη του 19ου αιώνα, για τις ανάγκες των παιδιών των Οθομανών. Η άλλη (διατυπώθηκε  από τον Γ. Παναγιώτου στο περιοδικό «Ιατρικές Ώρες» σελ. τ. 3 Νοέμβριος 2007) ότι ήταν επί Τουρκοκρατίας το νέο Νοσοκομείο της πόλης. Στην εκδοχή αυτή συμφωνεί και ο ερευνητής Γ. Αλεπάκος, ο οποίος τοποθετεί την ανέγερση του κτιρίου μετά το 1896, λόγω των πολλών ασθενειών που αναφέρονται τα προηγούμενη χρόνια από το 1891 και μετά, και μάλιστα η τοποθεσία του έξω από τη πόλη συνηγορεί για την αποφυγή μετάδοσης των ασθενειών εκείνης της εποχής. 
  Το κτίριο του  παλιού Νοσοκομείου κατά την ημέρα των εγκαινίω του.
Στην εφημερίδα «Νεολόγος» της Κωνσταντινούπολης, στο φύλλο της 12.6.1896 αναφέρεται: «Εκ Δεδέ Αγάτζ αναγγέλλεται  ότι μετά μεγάλης πομπής και επί παρουσία των αρχών και των προκρίτων της πόλεως κατετέθησαν τα θεμέλια του εκεί ανεγερθησομένου νοσοκομείου».Στη μεταπτυχιακή μελέτη της Μαρίας Τεμιρτσίδη «Από το Δεδέαγατς στην Αλεξανδρούπολη (η ιστορία της πόλης από το 1860 έως το 1920)» αναφέρεται ότι «..το κτίριο άρχισε να κτίζεται από τις Οθωμανικές αρχές το 1893 για να χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο. Εγκαινιάσθηκε το 1895 από τον Αλή Μπέη άρχοντα της περιοχής. Πριν από την απελευθέρωση της πόλης λειτουργούσε ως Τουρκικό  Δημοτικό Σχολείο».
 Η Δυτική πλευρά του κτιρίου κατα την εποχή του μεσοπολέμου (πριν το 1940).  Διακρίνεται η γέφυρα του ρέματος Βανικιώτη.
Την εποχή που κτίσθηκε  το κτίριο, ήταν αρκετά έξω από τη πόλη στο βόρειο τμήμα αυτής, δίπλα στο ρέμα Βανικιώτη, στο δρόμο προς το (τότε) Βουλγαρικό οικισμό Ντάμια (σημερινή Παλαγία). Σήμερα βρίσκεται στη συμβολή κεντρικών αρτηριών (14ης Μαΐου – Καβύρη, Παπαναστασίου, Ηροδότου και  Θράκης) που σχηματίζουν μπροστά του μία πλατεία επί της οποίας  έχε τοποθετηθεί σιδερένιο ομοίωμα δέντρου Δρυός. 
 Η ανατολική πλευρά του κτιρίου (επί της οδού Ηροδότου) αρχές δεκαετίας του 1950. Διακρίνεται το οργανικό τμήμα του κτιρίου που αφαιρέθηκε. Τα κτίσματα στο πίσω μέρος τουη κτιρίου, ανεγέρθηκαν  αργότερα για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου (εργαστήρια κ.λ.π.).
Κατά την διάνοιξη της οδού Ηροδότου ως συνδετήριας με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού (περί το 2005) γκρεμίσθηκε από την ανατολική πλευρά του κτιρίου ένα οργανικό τμήμα του κτιρίου, που προεξείχε. Παρόμοιο υπάρχει σήμερα μόνο στη δυτική πλευρά. 
  Νοέμβριος του 1939. Το Νοσοκομείο έχει επισκεφθεί ο Υπουργός Υγιεινής Ηλίας Κριμπάς με τον Γενικό Διοικητή Θράκης Ε. Καλαντζή. Στην αναμνηστική φωτογραφία, στην είσοδο του Νοσοκπομείου, πίσω από τον Υπουργό (στη μέση κάτω) διακρίνεται ο Δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος  Αλτιναλμάζης και δίπλα και πίσω από τον υπουργό ο συμπολίτης μας γιατρός Χρήστος Σαμαράς.
Από το 1922 (λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλη έως το 1924 στεγαζόταν το 5ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Ελληνικού Στρατού και στη συνέχει μέχρι το 1974 χρησιμοποιήθηκε ως το Νοσοκομείο της πόλης. Στις αρχές του 1975 το Νοσοκομείο μετακόμισε στο νέο τότε, παλιό σήμερα Νοσοκομείο επί της οδού Δήμητρας, στη Καλλιθέα, και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Σχολή Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου μέχρι το 2002. Έκτοτε για μεγάλο χρονικό διάστημα το κτίριο εγκαταλείφθηκε στη τύχη του χωρίς καμία συντήρηση. 

Παλιά άποψη του Νοσοκομείου.

Το 2009 αποφασίσθηκε από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να χρησιμοποιηθεί για τις σχολικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκπονήθηκε η σχετική μελέτη, και με χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας  δημοπρατήθηκε το έργο και πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και μετατροπής του κτιρίου σε σχολική μονάδα. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 αναπαλαιωμένο πλέον άρχισε να λειτουργεί ως Μουσικό Γυμνάσιο της πόλης.
 Το κτίριο του Νοσοκομείου, πριν από την αναπαλαίωση...
Το κτίριο αυτό είχε χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία  με την υπ΄ αριθμόν  37827/1675/4.7.1979 Απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, η οποία δημοσιεύθηκε στο 714/28.8.1979  Φ.Ε.Κ. τ. Β΄  με το αιτιολογικό: «Το Παλαιό Νοσοκομείο Αλεξανδρουπόλεως, ανεξάρτητα από τις νεώτερες προσθήκες που θα πρέπει να απομακρυνθούν, είναι καθ΄ εαυτό ένα αξιόλογο κτήριο με γνήσια στοιχεία της παλαιάς  αρχιτεκτονικής, που μαζί με τον ελεύθερο περιβάλλοντα χώρο του συνθέτει έναν  από τους λίγους και παλαιούς πυρήνες της πόλης».

 ...και μετά την αναπαλαίωση!

Απομένει η κατασκευή του τοιχίου περίφραξης με τα ξύλινα κάγκελα και της κεντρικής αυλόπορτάς  για πάρει το κτ΄ριο την οριστική και ολοκληρομένη  παλιά  μορφή υου ώστε  να αποτελεί ολόκληρο το κτίριο ένα κόσμημα στην βόρεια είσοδο της πόλης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου