Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015

«Ιμπραχίμ, ο γιός του Ηρακλή» Το ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Πετρίδη


Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας τολμούν να γράψουν και να δώσουν στη δημοσιότητα, αξιόλογες συγγραφικές  δουλειές τους. Μεταξύ αυτών και ο γνωστός στη πόλη από τη πολύχρονη δημοσιογραφική του πορεία τόσο στη τοπική τηλεόραση όσο και στον γραπτό τύπο ως εκδότης εβδομαδιαίας εφημερίδας Νίκος Πετρίδης. Ο συγγραφέας με σπουδές στο Ιστορικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Αθηνών και με καταγωγή από τον Έβρο  αλλά με προσφυγικές ρίζες από τη Νικόπολη του Πόντου, τα τελευταία χρόνια,  ασχολήθηκε εντατικά με την έρευνα του  ελληνισμού του Πόντου, τη συλλογή και μελέτη αρχειακού υλικού που συνέλεξε από όλο τον κόσμο.  Στόχος και κύριο μέλημά του αποτελεί η ανακάλυψη και ανάδειξη νέων, πολύπλευρων και απαλλαγμένων από στερεότυπα, ιστορικών στοιχείων της περιοχής αυτής. Την  προσπάθειά του  αυτή ο ίδιος ο συγγραφέας την χαρακτηρίζει ως «σπονδή στη μνήμη των προγόνων του» και ως εκ τούτου δε μπορεί παρά να είναι απόλυτα ειλικρινής και να βασίζεται στα θεωρητικά εργαλεία της ιστορικής επιστήμης την οποία και γνωρίζει καλά.. 

Καρπός  αυτής της έρευνας  αποτελεί το βιβλίο του με τίτλο «Ιμπραχίμ, ο γιός του Ηρακλή»,  από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, που παρουσιάσθηκε το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 2015 στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Νικόπολη του Πόντου, στην Κερασούντα, στην Κωνσταντινούπολη, στον Πειραιά, σε υπερωκεάνιο εν πλω προς την Αμερική, στη Νέα Υόρκη, στο Μέριλαντ, στη Γιούτα, στη Νεβάδα, στη Μασαχουσέτη και καταλήγει πάλι στη Νικόπολη και καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο του 1914 έως τον Ιούλιο του 1915. Κύρια πρόσωπα είναι τέσσερις νεαροί φίλοι, διαφορετικής καταγωγής και θρησκείας. Ο Ηρακλής, ο Ιμπραχίμ, ο Γιάννης και ο Καραμπέτ.   Βασικό μέλημα του συγγραφέα είναι να παρουσιάσει τις απόψεις, τις σκέψεις, τις επιδιώξεις που διαμορφώνονταν λίγο πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου στην ενδοχώρα του Πόντου.

Δίδονται πολλές πληροφορίες για την περιοχή της Νικοπόλεως, για την ελληνική μετανάστευση και τις κοινότητες των Ελλήνων στις ΗΠΑ, καθώς και για την εξέγερση και σφαγή των Αρμενίων στη Νικόπολη το 1915, μια σχεδόν άγνωστη σελίδα της Αρμενικής Γενοκτονίας. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται τόσο εκτενώς η εξέγερση των Αρμενίων της Νικοπόλεως τον Ιούνιο του 1915, όταν χιλιάδες γυναικόπαιδα κατέφυγαν στο κάστρο της πόλης και πολιορκήθηκαν για έναν ολόκληρο μήνα από τακτικό τουρκικό στρατό και ομάδες ατάκτων. Η αντίσταση των φενταγίν και η απελπισμένη έξοδος που κατέληξε σε σφαγή.
Όλο το βιβλίο είναι μια ιστορία που «κυλάει» μέσα στην Ιστορία. Με πρωτότυπους διαλόγους, με εμπνευσμένη περιγραφή εικόνων, με συγκινητική σκιαγράφηση συναισθημάτων, με εκπληκτικές ανατροπές, με φιλία, με αγάπη, με προδοσία, με μίσος, με αίμα, με δάκρυα. Και με ένα τέλος αντάξιο του συνολικού έργου. 

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις απόψεις των πρωταγωνιστών όπως έχουν καταγραφεί σε ιστορικές πηγές. Αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να αντιληφθεί μόνος του το πνεύμα της εποχής και τους ανταγωνισμούς που αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε φυλές και θρησκείες. Και όπως  σημειώνει στον πρόλογο του, για να τεκμηριώσει τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του, κατέγραψε μνήμες των παλαιών, παρατήρησε  οικογενειακές φωτογραφίες, μελέτησε επίσημα έγγραφα και αλληλογραφία σε αρχεία από Ελλάδα, Τουρκία, ΗΠΑ και Ρωσία. Διάβασε σχετικά  βιβλία στα ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά καθώς και ημερήσιες εκδόσεις εφημερίδων από την Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Γιούτα του 1914 και 1915. Επίσης, ανακάλυψε σχετικές  διατριβές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, Τουρκίας και ΗΠΑ και  χρησιμοποιώντας τα θεωρητικά εργαλεία των πανεπιστημιακών σπουδών του επιχείρησε μια νέα, «άλλη» ανάγνωση και καταγραφή της ιστορίας. Για τον σκοπό αυτό περπάτησε  αμέτρητα χιλιόμετρα στον Πόντο και τη Μικρασία, στα σοκάκια και τους μαχαλάδες της Πόλη και του Πόντο.  Συζήτησε, έφαγε, ήπιε, τραγούδησε και χόρεψε , για μέρες πολλές, εντάμαν με τους σημερινούς κατόχους της προγονικής περιουσίας, τιμώντας κάθε φορά τη φιλοξενία των ανθρώπων που κατοικούνε τώρα στα σπίτια των παππούδων του. Και το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν αυτό το εξαιρετικό έργο.

Το βιβλίο παρουσίασαν δύο προσωπικότητες της πόλη μας. Ο συντοπίτης μας  διακεκριμένος πολιτικός αναλυτής, κοινωνιολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης  και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Κουκουρίδης, αμφότεροι βαθείς  γνώστες και αναλυτές των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Μικρά Ασία και τον Πόντο στις αρχές του περασμένου αιώνα σε βάρος του Ελληνικού στοιχείου και τις συνέπειές τους μέχρι και σήμερα. Οι ομιλητές, που χειροκροτήθηκαν θερμά στο τέλος,  εξήραν την προσπάθεια του συγγραφέα να φέρει στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο δεν είναι πολύ γνωστό στο ευρύ κοινό και να τεκμηριώσει  ιστορικά την παρουσίασή του. Την  όλη συζήτηση διηύθυνε ο Ανδρέας Καφετζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου