Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Στον ενιαίο χώρο του αναπαλαιωμένου ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου και του νεόκτιστου υπερσύγχρονου 4όροφου κτιρίου, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το παλιό, στη γωνία των οδών Δικαστηρίων και Μεσολογγίου, θα στεγάζεται πλέον μόνιμα το Δημοτικό Ωδείου Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί συνεχώς από το 1958, ώστε να συνεχίσει την πλούσια μουσική παιδεία της Αλεξανδρούπολης  που είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης.


 Άποψη από την οδό Μεσολογγίου του ανακαινισμένου παλιού και του ανεγερθέντος νέου κτιρίου του Ωδείου της πόλης.
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2016», το απόγευμα της Δευτέρας 16 Μαΐου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου Δημοτικού Ωδείου της πόλης από τον Δήμαρχο της πόλης κ. Ε. Λαμπάκη από κοινού με τους πρώην Δημάρχους Τριαντάφυλλο Αρβανιτίδη και Γιώργο Αλεξανδρή, παρουσία του Μητροπολίτου Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμου και πλήθους κόσμου. Ακολούθησε συναυλία από καθηγητές και μαθητές του ωδείου.

Δεκαετία του 1930.  Άποψη του παλαιού κτιρίου του Ωδείου της πόλης μας (στο αριστερό της φωτογραφίας), σε λήψη από τον Φάρο.
Το νέο κτίριο που αποτελεί μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική ενότητα του αναπαλαιωμένου κτιρίου και του νεόδμητου πολυώροφου, συνταιριάζοντας το παλαιό με το σύγχρονο και συμβολίζοντας τη συνεχή παρουσία του Ωδείου στην ιστορία της πόλης πάνω από μισό αιώνα. Χώροι σύγχρονων προδιαγραφών με άριστη υλικοτεχνική υποδομή φιλοξενούν τις εκπαιδευτικές και διοικητικές ανάγκες του Δημοτικού Ωδείου. Επιπλέον, στο νέο κτίριο θα λειτουργήσει επισκέψιμη και δανειστική βιβλιοθήκη με σημαντικά βιβλία μουσικής, παρτιτούρες και πλούσιο ηχητικό υλικό.


 Η πρόσοψη του νέου κτιρίου του Ωδείου, δίπλα στο παλιό κτίριο.
Το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης έχει μακρόχρονη και σημαίνουσα παρουσία στην πόλη, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πολιτιστική ιστορία της Αλεξανδρούπολης. Από την ίδρυσή του, το 1958, ως παράρτημα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί σε πανελλήνιο επίπεδο ως ένα εύρωστο εκπαιδευτικό ίδρυμα με παροχές μουσικών σπουδών υψηλού επιπέδου, καθώς γενεές αποφοίτων του Δημοτικού Ωδείου μεταλαμπαδεύουν τη γνώση και την αγάπη για τη μουσική ως καθηγητές στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση, ενώ πληθώρα αποφοίτων απολαμβάνουν σημαντικών διακρίσεων στον καλλιτεχνικό στίβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

18 Μαϊου 2016.  Η στιγμή που ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμος,  και οι τέως και νυν Δήμαρχοι της πόλης Τριαντάφυλλος Αρβανιτίδης, Γιώργος Αλεξανδρής και Βαγγέλης Λαμπάκης, εγαινιάζουν το νέο σύγχρονο κτίριο του Ωδείου.
Υπό τη διεύθυνση της διεθνώς αναγνωρισμένης συμπολίτισσάς μας σολίστ πιάνου, Μερόπης Κολλάρου, το Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας μουσικών ρευμάτων, από την κλασική μουσική ως τα σύγχρονα ρεύματα και από την παραδοσιακή και τη βυζαντινή μουσική μέχρι τη τζάζ. Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον τομέα μουσικής προπαιδείας, αλλά και στην ανάπτυξη ταχύρρυθμων συστημάτων ενηλίκων.

 Άποψη των δύο κτιρίων του Ωδείου.
 Άποψη του ανακαινισμένου παλαιού κτιρίου του Ωδείου.
 Στιγμιότυπο από την εγκαινίαση του νέου κτιρίου του Ωδείου.

Επάνω:  Στιγμιότυπο από τα εγκαίνεια του Ωδείου Αλεξανδρούπολης με την Διευθύντρια κ. Μερόπη Κολάου. Και κάτω: Άποψη από το εσωτερικό του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου