Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Ο Στρατηγός ΠλαστήραςO "Μαύρος Καβαλάρης"


Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των  νεωτέρων χρόνων, στενά συνδεδεμένη με τον τόπο μας είναι και ο Νικόλαος Πλαστήρας, γνωστός και ως "Μαύρος Καβαλάρης".

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή αναδιοργανώνει την Στρατιά του Έβρου, έτσι ώστε να αποτραπεί επέκταση των Κεμαλικών προς την Δυτική Θράκη.

Το αποτέλεσμα είναι να περισώσει ότι ήταν δυνατό από τις θυσίες των ετών 1919-22 και να πετύχει να κρατήσει η Ελλάδα τη Δυτική Θράκη, περιορίζοντας τις υπερφίαλες αξιώσεις της Αγκύρας.

Πέντε  φωτογραφίες που συνδέουν τον «Μαύρο Καβαλάρη», όπως τον αποκαλούσαν,  με την πόλη μας.

1η φωτογραφία.
Ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας (στο κέντρο) στην Αλεξανδρούπολη το φθινόπωρο του 1952 με τον πρώην Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στη Κυβέρνηση Σοφούλη, Γρηγόρη Χρυσοστόμου και  τον πολιτικό του φίλο  Σπυρίδωνα Τσινταράκη και (αριστερά) και τους  Αλέκο Καραγιάννη και Κωνσταντίνο Μανατό, επίσης πολιτικούς του φίλους (δεξιά).


2η φωτογραφία.

 Μάρτιος του 1950 και αναμνηστική φωτογραφία του Στρατηγού με τον πολιτευτή του και μετέπειτα Βουλευτή Έβρου Απόστολο Βλασακούδη, την σύζυγό του και τον υιό του Βλάση Βλασακούδη, στην σκάλα του ξενοδοχείου, από όπου εκφώνησε πολιτικό λόγο προς τους κατοίκους της πόλης.


3η φωτογραφία
1922. Ο Κωνσταντίνος Νικ. Ορδουμποζάνης, πρόσφυγας το 1913 από το Ορτάκιοϊ Βορείου Έβρου, εθελοντής στο σύνταγμα Ευζώνων της Στρατιάς του Έβρου και μέλος της προσωπικής φρουράς του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, σε αναμνηστική φωτογραφία.


4η Φωτογραφία

Ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Πλαστήρας ενώ συνομιλεί  με Τούρκους Μουχτάριδες (Προέδρους Κοινοτήτων).


5η Φωτογραφία

 Ο Νικόλαος Πλαστήρας, νεαρός αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Είναι γνωστόν ότι μέχρι το τέλος της ζωής του, αλλά και όταν ήταν πρωθυπουργός, τιμούσε τους φίλους και πολεμικούς συντρόφους του, ακόμη και στρατιώτες του και θυμόταν τα μικρά ονόματα πολλών απ' αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου