Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019


«Χώροι Λατρείας των Ελληνοορθοδόξων της Αν. Θράκης»
Ένα καινούργιο βιβλίο του Μιχάλη Πατέλη.

«Χώροι λατρείας των Ελληνορθόδοξων της Ανατολικής Θράκης, πριν την μεγάλη έξοδο» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του συμπολίτη μας Μιχάλη Πατέλη που παρουσιάστηκε το βράδυ της 20ης Απριλίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ. Γιώργος Τσιγάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Δ.Π.Θ. Κομοτηνής, του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και η κ.  Σοφία Μενεσελίδου, Φιλόλογος, Δημοτική Σύμβουλος  Κομοτηνής, ενώ την όλη εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Δημοσθένης Δούκας και απήγγειλε ο Σκηνοθέτης Νίκος Ζερβόπουλος. Η εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης της πόλης, βουλευτές και λοιπές πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης,  έκλεισε με μια μικρή συναυλία από το Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Ο  κ. Μιχάλης Πατέλης μας έχει συνηθίσει να συναρμολογεί τα ψήγματα, να ενώνει τις ψηφίδες και να χρωματίζει τα θλιμμένα. Δεν ξεχνά, δεν παραθεωρεί, δεν υποτιμά.  Ανασύρει στην πολιτισμική επιφάνεια, εκτιμά ακόμη και τα ασήμαντα, δίνει αξία σε όλα. Η εγνωσμένη επιμέλειά του παρουσιάζει με ακρίβεια, σεμνότητα και υπευθυνότητα όσα υπάρχουν καταχωνιασμένα κάτω από τα πόδια μας, όμως ζωντανά μέσα στα γονίδιά μας και οπωσδήποτε στην ιδιοσυγκρασία μας. Η στοχευμένη ματιά του κ. Πατέλη, δεν βλέπει τα σημερινά σύνορα αλλά ενώνει σε μια αδιάσπαστη πνευματική και πολιτιστική ενότητα, εκείνα που χώρισαν οι έμποροι των εθνών…».
Οι 160 σελίδες του βιβλίου είναι γεμάτες με αναφορές, φωτογραφίες και πολύτιμα  στοιχεία για τις μονές, τα παρεκκλήσια και τα αγιάσματα των Ανατολικοθρακιωτών, οι οποίοι ήταν βαθειά θρησκευόμενοι, και σήμερα οι απόγονοι εκείνων τα επισκέπτονται  στις χαμένες πατρίδες.

Κοιμητηριακός Ναός του Αγίου Εύπλου. Ο Βυζαντινός αυτός Ναός διασώθηκε από την καταστροφή, επειδή μετατράπηκε σε μουσουλμανικό μαυσωλείο (τουρμπέ) το 1546.
 
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε  τέσσερα (4)  Κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις Μητροπόλεις της Αν. Θράκης πριν το 1921-22, ενώ  στο Β΄ κεφάλαιο κάνει λεπτομερή  αναφορά στους Ναούς, Μονές και Αγιάσματα της ίδιας περιοχής με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο Γ΄ Κεφάλαιο αναφέρεται στα Ιερά κειμήλια τα οποία προέρχονται από ναούς της Αν. Θράκης και διασώθηκαν χάρη στην πίστη και την αφοσίωση των Ανατολικοθρακιωτών. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας, η οποία είναι έργο του 13ου αιώνα, θεωρείται θαυματουργή και είναι εξαιρετικής τεχνοτροπίας και σπάνιας ομορφιάς. Η εικόνα αυτή προέρχεται από την Αίνο και προσκυνείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης μας.Ο Ναός της Παναγίας  Ρευματοκράτειρας στη Ραιδεστό. Κτίστηκε το 1896 πάνω σε προγενέστερο ναό και κατεδαφίστηκε το 1914. Σήμερα στη θέση του ναού  είναι κτισμένη η Στρατιωτική Λέσχη.Και κλείνει με λεπτομερείς και κατατοπιστικούς  πίνακες των πόλεων, κωμών και χωρίων ανατολικά του ποταμού Έβρου, όπου στη βιβλιογραφία εντοπίζονται ναοί, παρεκκλήσια, μονές και αγιάσματα.
Και από τον επίλογο του έργου, ένα απόσπασμα από δημοσίευμα του Γεωργίου Ν. Τολίδη, επίτιμου επιθεωρητή Δημόσιας εκπαίδευσης, στα Θρακικά: «Δυστυχισμένοι Θράκες! Ποτέ δεν χαρήκαμε. Αιώνες εζήσαμε στη σκλαβιά. Ελαχταρίσαμε πάντοτε την ελευθερία! Σαν όνειρο την νοιώσαμε για λίγο φευ! Και τώρα καταδιωγμένοι, αφήσαμε τα πάντα, και εδώ στην αλησμόνητη αυτή κοιλάδα των κλαυθμών μας, στο γεφύρι που θάναι  η φαρμακωμένη ανάμνησίς μας, αγωνιούμε να προσφύγωμεν στη φιλόστοργη ελεύθερη Ελλάδα, ταπεινωμένη κι΄ αυτή… Αλλά «Θαρσείν χρή» γιατί μέλλον είναι αβέβαιον. Ποιος ξέρει. Ίσως πάλιν με χρόνια και καιρούς…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου