Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Τα Εβραϊκά νεκροταφεία της ΑλεξανδρούποληςΤα ψάχναμε από χρόνια και αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι στην Αλεξανδρούπολη δεν υπήρχαν Εβραϊκά νεκροταφεία και μάλλον  θα έπρεπε να  μετέφεραν τους νεκρούς τους για ταφή στη Κομοτηνή ή στο Διδυμότειχο. Τελικά διαψευστήκαμε. Υπήρχαν και στην Αλεξανδρούπολη Εβραϊκά νεκροταφεία. Την πληροφορία μας την έδωσε ο εκ Χαλκίδος Δικηγόρος κ. Παπαστρατής, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την 1 και 2 Μαρτίου  2019 για την Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης, για το οποίο συνέδριο  έχουμε αναφερθεί. 


Έτσι λοιπόν και με αυτή την ανακάλυψη   αποδεικνύεται  από ένα ακόμη στοιχείο   ότι η Αλεξανδρούπολη υπήρξε μία πολυπολιτισμική πόλη και κάθε κοινότητα είχε, πέραν όλων των άλλων, και  τα δικά της  σχολεία, τους δικούς της ναούς και τα δικά της  Νεκροταφεία.


Χωροταξικά όλα αυτά τα νεκροταφεία,  εκτός από το Στρατιωτικό διασυμμαχικό Νεκροταφείο επί της οδού Ιωακείμ Καβύρη,  βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της πόλης, το ένα πλησίον  του άλλο.  Έτσι λοιπόν, εκτός από τα παλιά Ελληνικά νεκροταφεία, στη πόλη υπάρχουν και τα Αρμένικα, ακριβώς  δίπλα από τα Ελληνικά - Χριστιανικά, τα Καθολικά λίγο πιο κάτω προς την Μαΐστρο, τα Μουσουλμανικά Δυτικά των παλιών Χριστιανικών  και παραδίπλα τα Εβραϊκά. 


Τα Εβραϊκά νεκροταφεία, βρίσκονται μέσα σε ένα εγκαταλειμμένο και υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης μεγάλο χωράφι, πολύ κοντά και  δυτικά των παλαιών, χριστιανικών κοιμητηρίων πολύ κοντά στα παλαιά  Μουσουλμανικά (και αυτά εγκαταλειμμένα)  και πίσω από την οδό Κεσσάνης, σε ένα μεγάλο υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης αγροτεμάχιο. Δυστυχώς όχι μόνο είναι εγκαταλειμμένα,  θαμμένα  και πνιγμένα μέσα σε χώματα, χόρτα και άγρια δένδρα αλλά και  κάποια   από  αυτά δείχνουν ότι έχουν συληθεί.

Στις πλάκες που σκεπάζουν  τους τάφους υπάρχουν αναφορές και ημερομηνίες  γραμμένες στα Εβραϊκά και συνεπώς μπορούν να αναγνωρισθούν και τα πρόσωπα τα οποία είναι θαμμένα μέσα σε αυτούς. Ελπίζουμε ότι τόσο το Εβραϊκό Συμβούλιο και η Εβραϊκή Κοινότητα αλλά και ο Δήμος της πόλης, θα τα αναδείξουν και θα τα παραδώσουν στους τυχόν  επιζώντες συγγενείς των νεκρών.  Και να αποτελέσουν ένα ακόμη τεκμήριο της  πολιτισμικότητας και της ιστορικής πορείας της πόλης. 


Παραθέτουμε μια σειρά από σχετικές φωτογραφίες, χωρίς άλλα σχόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου