Η προκήρυξη των εκλογών
Ο εκσυγχρονισμός της εκλογικής νομοθεσίας
Οι εκλογές αυτές που ορίσθηκαν να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου του 1920, ήτοι οι πρώτες για την ελεύθερη πλέον Θράκη και πέραν αυτού η συμμετοχή της ελεύθερης Θράκης σ΄ αυτές ήταν η αιτία να πραγματοποιηθεί ένας μεγάλος εκσυγχρονισμός στο μέχρι τότε τρόπο ψηφοφορίας των Ελλήνων.
Συγκεκριμένα με το Σύνταγμα του 1864 είχε καθιερωθεί η ψηφοφορία με σφαιρίδια και αυτό το σύστημα ίσχυε μέχρι το 1926. Το ισχύον σύστημα εκλογής Βουλευτών προέβλεπε να υπάρχει κάλπη χωρισμένη στα δύο και εξωτερικά βαμμένη άσπρη και μαύρη. Στο επάνω μέρος υπήρχε ένα άνοιγμα σαν σωλήνας και ο ψηφοφόρος έβαζε μέσα το χέρι του και έριχνε ένα μεταλλικό σφαιρίδιο στο μέρος της κάλπης που ήθελε, ψηφίζοντας έτσι το «ναι» και το «όχι» για τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1911 αφαιρέθηκε από το σχετικό άρθρο η λέξη «σφαιρίδιον» και έτσι ο νομοθέτης είχε την ευχέρεια να καθορίζει και με άλλο τρόπο την ψηφοφορία. Παρ΄ όλα αυτά τα σφαιρίδια συνέχιζαν να χρησιμοποιούνται για αρκετά χρόνια.
Το υπ΄ αριθμ. 206 της 10ης Σεπτεμβρίου 1920 Φύλλο της εφημερίδος της Κυβερνήσεως στο οποίο δημοσιεύθηκε ο Νόμος 2492 "Περί προσαρτήσεως της Θράκης και των νήσων Ίμβρου και Τενέδου στην Ελλάδα".
Στις 18 Αυγούστου ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, κατέθεσε στη Βουλή δύο σχέδια νόμου. Το ένα «περί προσαρτήσεως της Θράκης» και το άλλο «Περί Βουλευτικών εκλογών στη Θράκη». Για το δεύτερο νομοσχέδιο ανέφερε ότι επειδή δεν είναι εφικτή η εφαρμογή στη Θράκη του συστήματος σφαιριδίων που επικρατούσε στην υπόλοιπη χώρα πρότεινε την εφαρμογή του χάρτινου ψηφοδελτίου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, δεν μπορούσαν, να βρούνε στη Θράκη «καλποδόχα κιβώτια», (τις ειδικές κάλπες με χοάνη), ώστε να αναδείξουν οι Θρακιώτες τους πληρεξουσίους της περιοχής τους για την Εθνική Αντιπροσωπεία, έπρεπε να καθιερωθεί άλλος τρόπος ψηφοφορίας. Και έτσι η Βουλή λίγο πριν τη λήξη της θητείας της ψήφισε τον υπ΄ αριθμ. 2.485 του 1920 νόμο με τον οποίο καθιερωνόταν για τις εκλογές της μόλις απελευθερωθείσης Θράκης το χάρτινο ψηφοδέλτιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η συζήτηση στη Βουλή όπου κάποιοι επιχειρηματολόγησαν, ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές στη Θράκη, αφού εκεί οι κάτοικοί της ήταν αγράμματοι! Βέβαια αυτή η επιχειρηματολογία ήταν δόλια και προερχόταν κυρίως από παλαιοκομματικούς που δεν επιθυμούσαν τα χάρτινα ψηφοδέλτια, αφού με τα σφαιρίδια είχαν την δυνατότητα να κάνουν ευκολότερα νοθεία στα αποτελέσματα των εκλογών.
Στην επιχειρηματολογία αυτή αντέδρασε αμέσως ο Βενιζέλος λέγοντας πως «Οι Θράκες είναι εγγράμματοι και γνωρίζουν να διεξάγουν εκλογές, αφού στα χρόνια της σκλαβιάς εξέλεγαν τους δημογέροντες, αλλά και τα μέλη των σωματείων, με ψηφοδέλτια».
Από το 1926 το χάρτινο ψηφοδέλτιο καθιερώθηκε και στην υπόλοιπο χώρα και ισχύει έκτοτε και μέχρι σήμερα.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 1920 δημοσιεύεται στο υπ΄ αριθμόν 213 Φύλλο της Εφημερίδος της κυβερνήσεως (τεύχος πρώτο) Το Βασιλικό Διάταγμα που καθορίζει, εν όψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920, τις εκλογικές περιφέρειες της Θράκης και αντίστοιχο Βασιλικό Διάταγμα «περί δημοσιεύσεως της υπό της Ελληνικής Αντιπροσωπείας εν τω Συνεδρίω της Ειρήνης χρησιμοποιηθείσης επισήμου στατιστικής του πληθυσμού της Θράκης».
Με το πρώτο Βασιλικό Διάταγμα καθορίσθηκαν οι εκλογικές περιφέρειες σύμφωνα με όσα ίσχυαν το 1912 επί Οθωμανικής κυριαρχίας της Θράκης και τα οποία στοιχεία χρησιμοποίησε η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συνέδριο Ειρήνης που ακολούθησε και επικύρωσε ολόκληρη την Θράκη στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα χώρισε το "Βιλαέτιον" Ανδριανούπολης σε έξι εκλογικές περιφέρειες ("Σαντζάκια"), και σε κάθε ένα από αυτά περιελάμβανε τους "Καζάδες" που αντιστοιχούσαν στη περιοχή, ήτοι:
Α΄ ΒΙΛΑΕΤΙΟΝ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
1) Εκλογική περιφέρεια (Σατζάκιο) Αδριανουπόλεως με πληθυσμό 171.306 κατοίκους που περιλάμβανε τους Καζάδες Ανδριανούπολης , Χάφσας, Μουσταφά-Πασσά, Ορτάκιοϊ και Οζούν-Κιοπρού.
2) Εκλογική περιφέρεια (Σατζάκιο) Έβρου με πληθυσμό 123.834 κατοίκους που περιλάμβανε τους Καζάδες Διδυμοτείχου (31.115 κατοίκους), Δεδέαγατς (29.979 κατοίκους), Αίνου (7.190 κατοίκους) και Σουφλίου (55.550 κατοίκους).
3) Εκλογική περιφέρεια (Σατζάκιο) Ροδόπης, με πληθυσμό 100.010 κατοίκους, που περιλάμβανε τους Καζάδες Ξάνθης, Γκιουμουλτζίνας, Νταρί-Ντερέ και Αλή-Τσελεμπή.
4) Εκλογική περιφέρεια (Σαντζάκιο) Σαράντα Εκκλησιών με πληθυσμό 141.424 κατοίκους, που περιλάμβανε τους Καζάδες Σαράντα-Εκκλησιών, Βιζύης, Μηδείας, Λουλέ-0Μπουργκάς, Μπαμπά-Εσκή, Αγαθουπόλεως και Τυρνόβου.
5) Εκλογική περιφέρεια (Σαντζάκιο) Καλλιπόλεως με πληθυσμό 86.033 κατοίκους που περιλάμβανε τους Καζάδες Καλλιπόλεως, Μαδύτου, Περιστάσεως και Κεσάνης και
6) Εκλογική περιφέρειας (Σαντζάκιο) ΄Ραιδεστού με πληθυσμό 86.033 κατοίκους που περιλάμβανε τους Καζάδες ΄Ραιδεστού, Τυρολόης, Μαλγάρων και Χαριουπόλεως.
Β΄ ΣΑΝΤΖΑΚΙΟΝ ΤΣΑΤΑΛΤΖΑΣ
Εκλογική περιφέρεια (Σαντζάκιο) Τσατάλτζας με πληθυσμό 184.471 κατοίκους που περιλάμβανε τους Καζάδες Τσατάλτζας, Μπουγιούκ-Τζεκμετζέ και Σηλυβρίας.
Συνολικός Πληθυσμός Θράκης 907.078.
Ο θάνατος του Βασιλιά Αλέξανδρου
Στο μεταξύ, στις 12 Οκτωβρίου 1920, Η Κυβέρνηση ανακοινώνει προς τον Ελληνικό Λαό με διάγγελμά τους που δημοσιεύθηκε αυθημερόν στο υπ΄ αριθμ. 235 Φύλλο της Κυβερνήσεως τον θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου, προς τιμή του οποίου είχε ανακοινωθεί ήδη ότι θα λάβει το όνομά του το (ελεύθερο πλέον) Δεδέαγατς). Το διάγγελμα της κυβέρνησης που υπογράφει ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει:
«Μετά βαθυτάτης οδύνης το Υπουργικό Συμβούλιο αναγγέλλει εις τον Λαόν τον θάνατον της Α. Μεγαλειότητος του Βασιλέως Αλεξάνδρου, επελθόντα σήμερον, ώρα 4ην και 10 ΄ μ.μ. Την οδύνην καθιστά οξυτέραν όχι μόνον το νεαρόν της ηλικίας του αγαθού Βασιλέως, αλλά και το ότι δεν επέζησε να βασιλεύση Ελλάδος, ήτις τοσούτον εμεγαλύνθη επί ημερών Αυτού.
Κατά την Συνταγματική σειράν διαδοχής καλείται εις τον Θρόνον ο νεώτερος αδελφός του βασιλέως Αλεξάνδρου Πρίγκηψ Παύλος. Ως εκ της απουσίας όμως αυτού και των υφισταμένων μεταξύ του Έθνους και του οίκου του πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου συνθηκών, η Κυβέρνησις έσπευσε να ειδοποιήσει την διαληθείσαν Βουλήν όπως, συμφώνως προς το άρθρον 50 του Συντάγματος, συνερχομένη, προβή εις την εκλογήν Αντιβασιλέως μέχρι της αφίξεως του νέου Βασιλέως.
Εν τω μεταξύ, μέχρι της ορκίσεως του Αντιβασιλέως, συμφώνως προς το αυτό άρθρον του Συντάγματος, η Συνταγματική βασιλική εξουσία θα ασκήται υπό του Υπουργικού Συμβουλίου. Εν Αθήναις τη 12η Οκτωβρίου 1920. Το Υπουργικό Συμβούλιον Ο Πρόεδρος Ελευθ. Κ. Βενιζέλος Τα μέλη Ε. Ρέπουλης, Ν.Πολίτης, Ι.Τσιριμώκος, Κ. Ρακτιβάν, Δ.Δίγκας, Μ.Νεγρεπόντης. Κ. Σπυρίδης, Α.Παπαναστασίου, Γ. Καφαντάρης, Α. Μιχαλακόπουλος, Σ. Σίμος, Π.Βουρλούμης, Α.Γρίβας, Α. Μιαούλης, Α. Στεργιάδης».
Το υπ΄ αριθμ. 235 της 12ης Οκτωβρίου 1920 Φύλλο της Εφημερίδος της κυβερνήσεως με το οπόίο η Κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου αναγγέλλει στον Ελληνικό Λαό τον θάνατο του Βασιλιά Αλέξανδρου
Οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 έγιναν ανάμεσα σε δύο παρατάξεις για πρώτη φορά στην Ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία. Η μία παράταξη ήταν το Κυβερνών Κόμμα των Φιλελευθέρων με επικεφαλής τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη η Ηνωμένη Αντιπολίτευση, η οποία ήταν η ένωση όλων των υπολοίπων κομμάτων (Κόμμα Εθνικοφρόνων, Συντηρητικό Κόμμα, Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και άλλα μικρότερα) με επικεφαλής τον Δημήτριο Γούναρη. Το εκλογικό σύστημα που εφαρμόσθηκε ήταν το Πλειοψηφικό με ευρεία εκλογική περιφέρεια με βάση του οποίου το Κόμμα που πλειοψηφούσε στην ευρεία εκλογική περιφέρεια (που ήσαν συνολικά 40) καταλάμβανε όλες τις έδρες.
Οι κάτοικοι του Δεδέαγατς σε προεκλογική συγκέντρωση των Φιλελευθέρων τον Οκτώβριο του 1920 μπροστά στη Ν ομαρχία της πόλης.
Από τα χαρακτηριστικά αυτών των εκλογών ήταν ότι 1) η αντιπολίτευση είχε συνδέσει τις εκλογές μαζί με την παλιννόστηση του Κωνσταντίνου και την επιστροφή όλων των στρατευμένων (που πολεμούσαν από το 1912 συνεχώς) στα σπίτια τους. 2) Δόθηκε το δικαίωμα να ψηφίσουν και οι Τούρκοι που ευρίσκοντο στην ελληνική επικράτεια αλλά και οι Εβραίοι και 3) Στην Ύδρα και στις περιοχές της Θράκης (Αδριανούπολη, Έβρο, Καλλίπολη, Ραιδεστός, Ροδόπη και Σαράντα Εκκλησιές), δηλαδή στις μόλις απελευθερωθείσες περιοχές, όπου το πατριωτικό αίσθημα ήταν ιδιαιτέρως υψηλό, η Ηνωμένη Αντιπολίτευση (δηλαδή οι οπαδοί της «μικράς και έντιμης Ελλάδος») δεν βρήκαν κανένα υποψήφιο για να εκθέσουν.
Ο χάρτης της Μεγάλης Ελλάδας που δημιούργησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τον Νοέμβριο του 1920, οπότε και έχασε της εκλογές.
Οι πρώτοι Βουλευτές του Έβρου
Μετά από δύο ταξίδια καί ανάμεσα από διάφορες υποχρεώσεις κατάφερα νά σέ διαβάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ αξιόλογη η αναφορά σου στά παλιά πολιτικά δρόμενα τής θράκης μας...μάθαμε πάλι Ευχαριστώ.
Γιώργος Τσομπανάκης....
ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΕΘΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ. ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΟΤΙ Η ΘΡΑΚΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΝΣΤΕΡΝΙΣΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ,ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ,ΒΟΡΕΙΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ,ΔΥΤΙΚΟΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΟΤΙ Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ Η ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΊΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΑ ΠΙΟ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ ΟΜΩΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε Θεόδωρε. Καλημέρα. Κάτι έψαχνα να βρω και όλως τυχαίως βρήκαν την ιστοσελίδα σου και χάρηκα ιδιαίτερα. Σε θυμάμαι πάντα με αγάπη. Μένω στην Αθήνα και "δυστυχώς" ασχολούμαι και εγώ με την ιστορία. Γράφω στο https://belisarius21.wordpress.com/, με το όνομα μου. Οπότε μπορεί να με βρεις. Με ενδιαφέρει κυρίως η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικά το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι της. Εύχομαι να είσαι καλά και ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσουμε να τα πούμε από κοντά. Βασίλης. armatistis1@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφή