Του Θόδωρου Ορδουμποζάνη
Ήταν καλοκαίρι του 1953. Η χώρα μόλις έχει βγει από τον εμφύλιο σπαραγμό και προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της εμφύλιας διαμάχης. Και η Αλεξανδρούπολη βρισκόταν στο δρόμο για την ανασυγκρότησή της. Η πόλη έχει αποκτήσει νέο Δήμαρχο, τον Δικηγόρο Ιωάννη Μπέτσιο και ο αθλητισμός, με κυρίαρχο εκφραστή τον Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΣ έχει παρουσιάσει μία πολύ μεγάλη πρόοδο, κυρίως στον στίβο, όπου είχε κατακτήσει τα πρωτεία στο χώρο της Βορείου Ελλάδας! Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα ήρθε η είδηση ότι η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει τους 39ους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου! Η είδηση αυτή μεταδόθηκε σαν αστραπή σε όλους τους κατοίκους της πόλης αλλά και των γύρω περιοχών. Η απόφαση να αναλάβει η Αλεξανδρούπολη, για πρώτη φορά στην επαρχία, τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της χώρας, δεν εξέπληξε τους κατέχοντας τα αθλητικά!
Την πρώτη μέρα των αγώνων, όπως και τις επόμενες δύο, το γήπεδο ήταν κατάμεστο από χιλιάδες κόσμο που είχε συρρεύσει από τον Έβρο, την Ροδόπη και την Ξάνθη. Μάλιστα, επειδή ήταν καλοκαίρι τις ημέρες των αγώνων τα τρένα το πρωί ερχόταν γεμάτα με Θρακιώτες που συνδύαζαν την παρακολούθηση των αγώνων με το μπάνιο τους στη θάλασσα και τους θαλασσινούς μεζέδες στις γραφικές ψαροταβέρνες της παραλίας προτού το απόγευμα παρακολουθήσουν το μεγάλο για την εποχή εκείνη αθλητικό γεγονός. Το γήπεδο είχε ανακαινιστεί. Στρώθηκε καινούργιο κάρβουνο στο στίβο (δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη το ταρτάν), φρέσκια άμμος τοποθετήθηκες στα σκάμματα, βαμμένα εμπόδια και εκατοντάδες κιλά ασβέστης που έκανε το γήπεδο να αστράφτει. Τα πάντα ήταν έτοιμα κατά την έναρξη των αγώνων με την φροντίδα των ανθρώπων του ΕΘΝΙΚΟΥ και άλλων εθελοντών φιλάθλων του στίβου.
Mε την φιλαρμονική του Δήμου επικεφαλής της παρέλασης οι χιλιάδες φίλαθλοι χειροκρότησαν θερμά τους καλύτερους αθλητές στίβου της χώρας. Μετά από την παρέλαση και τον όρκο του αθλητή, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Μπέτσιος προσφώνησε τους αθλητές και ακολούθησε ο Γενικός Διοικητής Θράκης κ. Μίχας που κήρυξε την έναρξη των αγώνων. Ο «Εθνικός» στη γενική βαθμολογία κατετάγη στην έκτη θέση, με 37 βαθμούς και αναδείχθηκε πρώτο επαρχιακό σωματείο μετά από τις ομάδες του κέντρου. Μεταξύ των συμμετασχόντων αθλητών συγκαταλέγοντο και Πρωταθλητές με διεθνείς επιτυχίες (Βαλκανιονίκες, μεσογειονίκες κ.λ.π.) όπως οι Δεπάστας, Κωνσταντινίδης, (800 και 1500 μ.), Παπαβασιλείου (3.000 μ. με εμπόδια), Ευσταθιάδης (επί κοντώ), Καμπαδέλης, Σμυρνιώτης (400 μ. εμπόδια), Κουνάδης και Γιαταγάνας (δισκοβολία), Γεωργόπουλος, Τσολάκης, Πετράκης (100 και 200 μ.). Και από πλευράς ΕΘΝΙΚΟΥ συμμετείχαν και διακρίθηκαν με συμμετοχές στους τελικούς οι Φώτης Κοσμάς (στα 400 μ. με εμπόδια και σκυταλοδρομίες 4Χ100 και 4Χ400), Βαγγέλης Φουντουκίδης (άλμα εις μήκος και σκυταλοδρομία 4Χ100), Τάκης Μπουλμπουτζής (σφυροβολία, δισκοβολία), Νίκος Αυτοσμίδης (100, 200 μ. και σκυταλοδρομία 4Χ100), Θωμάς Γαβριηλίδης (ακοντισμός και δισκοβολία), Στράτος Μπρίμπος (δισκοβολία), Σπύρος Τζανής (400 μ. εμπόδια και σκυταλοδρομία 4Χ400 και 4Χ100 μ.), Χρήστος και Φώτης Κεχαγιόγλου στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ 1953 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ»
Του Γιώργου Σχολάκη
Μπήκα στο πειρασμό να ασχοληθώ με τους 39ους Πανελλήνιους αγώνες στίβου στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας ένα μικρό ρεπορτάζ, ρωτώντας παλιούς Αλεξανδρουπολίτες που γνώριζαν λεπτομέρειες με νοσταλγία της εποχής εκείνης μετά από παράκληση του φίλου Θόδωρου Ορδουμποζάνη. Το παρελάσιμο αυτό «όνειρο στη μνήμη» πιστεύω να παίξει συμπληρωματικό ρόλο σ΄ όσους γνώριζαν μόνο σημειολογικά τους αγώνες αυτούς σήμερα και μ΄ όσα διαδραματίσθηκαν άγνωστα μέχρι τώρα στο περιθώριο της ιστορικής ημερομηνίας. Θα είναι δηλαδή ένα είδος παρέλασης Ψυχών και Ανθρώπων που κατέθεσαν την αγάπη και την αυταπάρνησή τους για την επιτυχία αυτών των αγώνων. Εξ άλλου ενυπάρχει πάντοτε η διάπλαση της υστεροφημίας σ΄ εκείνους τους χορογραφημένους παράγοντες που εξετέλεσαν επιτυχώς την ανάληψη μιας τέτοιας δύσκολης διεξαγωγής.
Έτσι λοιπόν, σ΄ αυτή την παρέλαση μνήμης, ξεχώρισε ο πολύς αξέχαστος ΕΡΓΑΤΗΣ του αθλητισμού και ειδικότερα του στίβου, ο Γιώργος Μολλάς. Αυτόν θυμούνται πιο πολύ οι παλιοί Αλεξανδρουπολίτες σήμερα, όταν τους ρωτήσαμε.
Η άριστη εικόνα καθαριότητας και περιποίησης – φιλοξενίας των ξένων αθλητών που παρουσίασαν τα αποδυτήρια και τα γραφεία του Σταδίου κατά τις ημέρες των αγώνων ήταν δικό του έργο. Βαφή εμποδίων, καθαρισμός οργάνων ρίψεων, φροντίδα απρόσκοπτης χρήσης των βαλβίδων αλμάτων και της λίμνης των στίλπ, κοντάρια του επί κοντώ, όλα επιμελώς τακτοποιημένα, και αυτό το όφειλαν στους Μολλά, Ζησάκη, Μπάρμπα Μήτσο και Μπρίμπο τον Φροντιστή, επικουρούμενοι πολλές φορές από εθελοντές και ανιδιοτελείς εργάτες του αθλητισμού της Αλεξανδρούπολης. Σταχυολογώ μερικούς, απ΄ αυτούς που μου ανέφεραν παλιοί Αλεξανδρουπολίτες: Θόδωρος Τσελιγκόπουλος, Κόπανος, Κλώθος, Φιδάνης κ.α. Σ΄ εκείνους τους πανηγυρικούς αγώνες συνέβαλε και ο αλησμόνητος μαέστρος Χριστόφορος Παπαδόπουλος με το δυτικότροπο ύφος της μπάντας του που από νωρίς σε κάθε αθλητική μέρα παιάνιζε ενθουσιώδη εμβατήρια, αθλητικά μαρς και άλλες εκτελέσεις δίνοντας τελετουργικό μέγεθος της γιορτής των αγώνων.
ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ
1.- Πανελλήνιοι 1953. Η εκκίνηση του τελικού των 8οο μ. με αφέτη τον Σίμιτσεκ.
2.- Πανελλήνιοι 1953. Η ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ100 του ΕΘΝΙΚΟΥ με τους Φώτη Κοσμά, Σπύρο Τζανή, Νίκο Αυτοσμίδη και Βαγγέλη Φουντουκίδη, προθερμαίνεται λίγο πριν τη μάχη του τελικού.
3.-Πανελλήνιοι 1953. Αλλαγή σκυτάλης στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ400 από τους αθλητές του ΕΘΝΙΚΟΥ Σπύρο Τζανή και Νίκο Αυτοσμίδη.
4.-Πανελλήνιοι 1953. Ο αθλητής Τάκης Μπουλμπουτζής του ΕΘΝΙΚΟΥ σε μια προσπάθειά του στο τελικό της δισκοβολίας.
5.- Πανελλήνιοι 1953. Ο αθλητής Θωμάς Γαβριηλίδης του ΕΘΝΙΚΟΥ σε μια προσπάθειά του στον ακοντισμό.
6.- Πανελλήνιοι 1953. Η παρέλαση των αθλητών με τις σημαίες των ομάδων του στην έναρξη των αγώνων.
7.- Κριτές και χρονομέτρες από την Αλεξανδρούπολη στο Εθνικό Στάδιο της πόλης σε αγώνες της εποχής εκείνης.
8.- Η ομάδα του ΕΘΝΙΚΟΥ με σημαιοφόρο τον Θωμά Γαβριηλίδη σε αγώνες της εποχής εκείνης.
9. Παμβορειοελλαδικοί 1954 στη Δράμα. Ο αθλητής του ΕΘΝΙΚΟΥ και για πολλά χρόνια μέλος της Εθνικής Ελλάδος Βαγγέλης Φουντουκίδης σε μια προσπάθειά του στο άλμα εις μήκος.
10. Κωνσταντινούπολη 1954. Ο αθλητής του ΕΘΝΙΚΟΥ Βαγγέλης Φουντουκίδης τερματίζει πρώτος στα 100 μ. στους Ελληνοτουρκικούς αγώνες που διοργάνωσε ο Σύλλογος της πόλης Μπέγιογλου.
11.- Η μεγάλη ομάδα στίβου του ΕΘΝΙΚΟΥ Αλεξανδρούπολης. Διακρίνονται από αριστερά προς δεξιά όρθιοι: Κουγιουμτζόγλου (1), Γαβριηλίδης Θωμάς (2), Μπουλμπουτζής Δημήτριος (3), Φουντουκίδης Βαγγέλης (4), Λαλάκης Γιώργος (5), Πραφτσάρης (6), Τζανής Σπύρος (7), Σουσουρίδης Γιώργος (8), Καρυοφυλάκης (9), Κοσμάς Φώτης(10), Λουκάς Νίκος (13), Κεχαγιόγλου Φώτης (14), Μπρίμπος Στράτος (15), Κυραδενίδης Παναγιώτης (16). Κάτω: Αυτοσμίδης Νίκος (3), Σκάβδης Στέλιος (5), Νίνος (6), Δοβρίδης (7), Κεχαγιόγλου Χρήστος (8).
12.-Απόσπασμα της ημερήσιας εφημερίδας της Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», με τετράστηλο τίτλο αφιερωμένο στους αθλητές του ΕΘΝΙΚΟΥ Νίκο Αυτοσμίδη και Φώτη Κοσμά, για τις επιδόσεις τους στους Ελληνοτουρκικούς αγώνες στην Αλεξανδρούπολη το Καλοκαίρι του 1953.
13. Πανελλήνιοι αγώνες στίβου 1953. Νίκος Αυτοσμίδης και Φώτης Κοσμάς παρακολουθούν την εξέλιξη των αγώνων. Δίπλα τους με το μαθητικό καπέλο ο αθλητής Παναγιώτη Κυραδενίδης και όρθιος ο Γούδας.
Ωραίο το άρθρο σας για την ιστορία του αθλητισμού στη πόλη! Ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνων των αγώνων (των 39ων Πανελλήνισων στίβου) που διεξήχθησαν στην Αλεξανδρούπολη, ο ΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΣΜΙΔΗΣ, έφυγε από κοντά μας στις 12 Οκτωβρίου 2011, σε ηλικία 77-78 χρόνων. Ας είναι ελαφρό το χώμα που τον σκεπάζει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Ορδουμποζάνη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟνομάζομαι Αδαμόπουλος Κώστας και είμαι γυμναστής σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας. Κάνοντας μια σοβαρή προσπάθεια μέσα από τοπικά και αθηναϊκά αρχεία εφημερίδων (έντυπα και ηλεκτρονικά) για να κάνω μια αναλυτική βιογραφία του θείου μου Λουκά Αδαμόπουλου, παλαιού μεταπολεμικού πρωταθλητή στίβου σε δρόμους ημιαντοχής για το διάστημα 1946-1956 βρήκα πληθώρα πληροφοριών για σημαντικές επιδόσεις και συμμετοχές σε αγώνες εκείνης της εποχής. Αναζητώντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου αντιλήφθηκα ότι στο ιστολόγιό σας www.ordteo.gr υπάρχουν δύο άρθρα με σχόλια και φωτογραφίες από τους 39ους Πανελληνίους αγώνες στίβου στην Αλεξανδρούπολη (5-7 Ιουνίου 1953) με ημερομηνία ανάρτησης 21/10/2009. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι στην φωτογραφία με την εκκίνηση των 800μ. δεύτερος από αριστερά είναι ο θείος μου Λουκάς. Για την ιστορία τα αποτελέσματα των αγωνισμάτων που συμμετείχε ο θείος μου έχουν ως εξής:
800μ. Δεπάστας (Πανιωνίου) 1΄56΄΄9, Κωνσταντινίδης (Ηρακλ. Καβάλας) 1΄57΄΄, Κανελλίδης (ΒΑΟ) 1΄59΄΄5, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Παναχαϊκή Γ.Ε.) 1΄59΄΄5, Παπαβασιλείου (ΑΕΚ) 1΄59΄΄6, Λαχταρίδης (Εθνικού Γ.Σ.) 2΄00΄΄
1500μ. Κωνσταντινίδης (Ηρακλ. Καβάλας) 4΄01΄΄4, Δεπάστας (Πανιωνίου) 4΄01΄΄7, Λαχταρίδης (Εθνικού Γ.Σ.) 4΄06΄΄, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Παναχαϊκή Γ.Ε.) 4΄07΄΄9
Θα ήθελα λοιπόν να σας ζητήσω, εάν είναι δυνατόν, να μου αποστείλετε ένα ηλεκτρονικό αντίγραφο της παραπάνω φωτογραφίας με υψηλότερη ανάλυση ώστε να την μεγενθύνω και να μπορώ να αναγνωρίσω καλύτερα τους αθλητές. Ειλικρινά για μένα και την οικογένειά μου έχει μεγάλη συναισθηματική αξία η συλλογή σχετικού αθλητικού υλικού. Εννοείται ότι για οποιαδήποτε δημόσια χρήση της φωτογραφίας αυτής θα σας ζητήσω σχετική άδεια χρήσης.
Στην αποστολή της Παναχαϊκής για τους αγώνες αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και οι αθλητές Παπαχριστόπουλος ( 1500μ.και 3000μ. με φυσ. εμπ.) και Μαρτάτος (100μ.). Σας στέλνω και σχετική φωτογραφία (από αριστερά Παπαχριστόπουλος, Αδαμόπουλος, Μαρτάτος στο στάδιο που έγιναν οι αγώνες ), ενώ στην άλλη φωτογραφία είναι ο θείος μου σε φωτογραφία του 1948-49 στο Παναθηναϊκό στάδιο...
Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος
και καλή δύναμη...
Αδαμόπουλος Κώστας
Εκπ/κός Φυσ. Αγωγής