Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Πέθανε ο Βαγγέλης Φουντουκίδης - Εμβληματική μορφή του αθλητισμού της πόλης

Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του αθλητισμού της Αλεξανδρούπολης, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, δεν είναι πλέον ανάμεσά μας. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 σε ηλικία 90 ετών.


 Ο Βαγγέλης Φουντουκίδης γεννήθηκε το 1930 στην Αλεξανδρούπολη και διακρίθηκε στον στίβο, ως αθλητής του ΕΘΝΙΚΟΥ, ως προπονητής στίβου, ως μέλος του Δ.Σ. του «Αθλητικού Ομίλου Αλεξανδρουπόλεως» και ως διεθνής Κριτής Στίβου. Οι επιτυχίες του στο αγώνισμα του άλματος σε μήκος. ήταν σημαντικές.



 

Το καλοκαίρι του 1953 ο ΕΘΝΙΚΟΣ συμμετείχε σε αγώνες στίβου στην Κωνσταντινούπολη με Συλλόγους της Πόλης στους οποίους ο Βαγγέλης Φουντουκίδης  ήρθε πρώτος στα 100 μ. και στο μήκος.

 Επί σειρά ετών ήταν πρώτος νικητής στους αγώνες που ελάμβανε μέρος, τόσο σε εθνικό επίπεδο (Πανθρακικοί, Παμβορειοελλαδικοί και Πανελλήνιοι) όσο και σε διεθνές επίπεδο (Διασυλλογικοί με ομάδες από την Τουρκία – Κωνσταντινούπολη, ως μέλος των εθνικών ομάδων στους Βαλκανικούς κ.λ.π.). Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Στίβου Ανδρών και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Στίβου Ενόπλων Δυνάμεων. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Κριτών Κλασικού Αθλητισμού Θράκης, και συμμετείχε ως Κριτής των αγώνων στίβου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

 

 Με τον Ολυμπιονίκη Εμίλ Ζάτοπεκ  (1η φωτο), τον συμπολίτη μας Φώτιο Κοσμά (2η φωτο) και με Κορεάτη συναθλητή του το 195   στους αθλητικούς αγώνες του ΝΑΤΟ

 Το 2017 βραβεύθηκε  από την διοίκηση του  Εθνικού Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον εορτασμό των 90 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου για την  μεγάλη του συνεισφορά στον  αθλητισμό της πόλης. Η Κηδεία του πραγματοποιήθηκε απόγευμα της Τρίτης 6 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

 Υπήρξε  θρύλος του κλασικού αθλητισμού την δεκαετία του 1950, δόξασε την πρωτεύουσα του Έβρου και τον σύλλογό του, τον Μ.Γ.Σ. Εθνικό ο οποίος τον βράβευσε το 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του και μέχρι τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν από διάφορες θέσεις για την πρόοδο του κλασικού αθλητισμού στη πόλη μας.

 Το κύριο αγώνισμά του ήταν το  άλμα εις μήκος, στο οποίο κατέκτησε Πανελλήνιες νίκες αλλά συμμετείχε και στα αγωνίσματα των  100 μ. και του άλματος  εις ύψος, με εξαιρετικές επιδόσεις την εποχή της δεκαετίας του 1950 όταν ο ΕΘΝΙΚΟΣ μεσουρανούσε στον στίβο με τους μεγάλους αθλητές του όπως ο Φώτιος Κοσμάς, ο Δημήτρης Μπουλμπουτζής, ο Νίκος Αυτοσμίδης, ο  Χρήστος Κεχαγιόγλου και πολλούς άλλους. Υπήρξε συναθλητής του άλλου μεγάλου αθλητού της πόλης, του Φώτη Κοσμά και  ήταν αυτός που πρότεινε και αγωνίστηκε να πάρει το όνομά του το Δημοτικό Στάδιο της Αλεξανδρούπολης έτσι ώστε να τιμηθεί ο σπουδαίος  αυτός συναθλητής του  ως  Μεσογειονίκης και Ολυμπιονίκης. Μάλιστα κατά την τελετή μετονομασίας του σταδίου σε «Φώτιος Κοσμάς» που πραγματοποιήθηκε το 1998 ήταν εκείνος που εκφώνησε τον σχετικό λόγο.

Μια άγνωστη πτυχή του Βαγγέλη Φουντιουκίδη είναι και η ενασχόλησή του με τον Προσκοπισμό. 

 


3.8.1952 στη Σπηλιά του Κύκλωπα με τον Πρόσκοπό του Νίκο Ορδουμποζάνη, από κατασκήνωση της 3ης Ομάδας Προσκόπων Αλεξανδρούπολης.

 

Μετά τη κατοχή και την ενεργοποίηση της Προσκοπικής κίνησης  εντάχθηκε σ΄ αυτήν και έφτασε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 να προΐσταται ως Αρχηγός της 3ης Ομάδας Προσκόπων  της πόλης με πλούσια δραστηριότητα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου αυτού αθλητή πρότεινε στο ΣΕΓΑΣ την τέλεση κάθε χρόνο στη πόλη μας  αγώνων στίβου στη μνήμη του κορυφαίου αθλητή της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Φουντουκίδη.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου