Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Απεβίωσε ο Στέλιος Βαγενάς - Ο θεμελιωτής του Ναυταθλητισμού στη πόλη

Σε ηλικία 87 ετών απεβίωσε  στην  Αλεξανδρούπολη στις 28 Απριλίου 2020 ο  Στέλιος Βαγενάς, από τους ιδρυτές του Ναυταθλητισμού στην Αλεξανδρούπολη.

Ο εκλιπών  υπήρξε για πολλά χρόνια εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο των θαλασσίων  αθλημάτων στην αρχή ως βαθμοφόρων των Ναυτοπροσκόπων και αργότερα του Ναυταθλητισμού της πόλης μας. Το 1964 μαζί με άλλους συμπολίτες μας ίδρυσε τον Ναυταθλητικό Όμιλο Αλεξανδρούπολης, και για πολλά χρόνια τον υπηρέτησε ως μέλος της Διοίκησης στην αρχή και ως Πρόεδρος στη συνέχεια για πάνω  από 10 χρόνια.  Συνετέλεσε στην διάδοση και ανάπτυξη της ιστιοπλοϊας, της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης στην πόλη μας, καθώς και στην  ανέγερση των  εγκαταστάσεων  του Ν .Ο.Α.  στο λιμάνι της πόλεώς μας αλλά και αργότερα στην κατασκευή του πρώτου ανοιχτού στην  αρχή και κλειστού στη συνέχεια κολυμβητηρίου 25 μ. Το 1993 αποχώρησε από τον Ν.Ο.Α. και δημιούργησε τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης (Ο.Φ.Θ.Α.) που αρχικά είχε ως αντικείμενο μόνο την ιστιοπλοϊα. Το 2004 συμφώνησε και δημιουργήθηκε και κολυμβητικό τμήμα στον Ο.Φ.Θ.Α. όπου μάλιστα μετακόμισαν και αρκετά μέλη που μέχρι τότε άνηκαν στον ΝΟΑ.


31.3.1971 Από τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρουπόλεως (Ν.Ο.Α.) στο λιμάνι της πόλης από τον τότε Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού. Κ Ασλανίδη Δίπλα στον Γεν. Γραμματέα διακρίνεται ο Στέλιος Βαγενάς, Πρόεδρος τότε του Ν.Ο.Α.

Διετέλεσε για πολλά χρόνια εκλεγμένο μέλος της Διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Τον αποκαλούσαν «πατριάρχη» στα αθλήματα του υγρού στίβου στην Αλεξανδρούπολη, όπου διέθετε και ένα παραδοσιακό παλιό και ξακουστό εργαστήριο ζαχαροπλαστικής επί της Οδού Εμπορίου.

Παθιασμένος με τη θάλασσα αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ανάπτυξη στην ιστιοπλοϊας στη πόλη μας στην  αρχή με τις λέμβους των Ναυτοπροσκόπων, στη συνέχεια με το ιδιόκτητο ιστιοπλοϊκού σκάφους του (τύπου Λατίνι) γνωστού στη πόλη με το όνομα «Ναυτάκι» και μετά  στον Ν.Ο.Α. στην αρχή με σκάφη τύπου FIN και στη συνέχεια και με άλλους τύπους σκαφών. Ευτύχισε δε να δει πολλούς μαθητές του ιστιοπλόους μέλη των  εθνικών ιστιοπλοϊκών ομάδων. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την προώθηση της κολύμβησης αλλά της υδατοσφαίρισης.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε την Τετάρτη 29/4/2020 στις 10.30 στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου.

Αμέσως μετά την  αναγγελία του θανάτου τα Ναυταθλητικά Σωματεία της πόλης μας εξέδωσαν  τις παρακάτω ανακοινώσεις:

 

16.7.1971. Από τη τελετή λήξης των Πανελληνίων Ιστιοπλοϊκών αγώνων τύπου FIN στη πόλη μας. Ο Στέλιος Βαγενάς στο κέντρο, Πρόεδρος τότε του Ν.Ο.Α, με τους παράγοντες της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους συντελεστές των αγώνων, σε αναμνηστική φωτογραφία στον εξώστη του Ν.Ο.Α.

Ο Ναυταθλητικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης (Ν.Ο.Α.):

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα τον θάνατο του Στέλιου Βαγενά, ιδρυτικού μέλους του Ναυταθλητικού Ομίλου Αλεξανδρούπολης, που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του ομίλου μας.

Η ενεργή του παρουσία στον χώρο του ναυταθλητισμού  όλα αυτά τα χρόνια, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ίδια την ιστορία της πόλης μας.

Καλό ταξίδι κύριε Στέλιο. –  Το Δ.Σ  Ν.Ο.Α»

Ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης:

«Η οικογένεια του Ο.Φ.Θ.Α. αποχαιρετά τον ιδρυτή του συλλόγου, τον άνθρωπο που οραματίστηκε το 1993 το Ιστιοπλοϊκό τμήμα και το 2004 τη δημιουργία του κολυμβητικού τμήματος.

Καλό Παράδεισο Κύριε Στέλιο. Καλό ταξίδι Πρόεδρε...»

 


28.10.1950. Ο Στέλιος Βαγενάς (2ος από δεξιά) σε αναμνηστική φωτογραφία με τον φίλο του Στράτο Σγουρέτη και δύο στρατιώτες, λίγο πριν από την  παρέλαση, πίσω από την Ακαδημία.

 

Και ο  Μουσικογυμναστικός Σύλλογος ΕΘΝΙΚΟΣ:

 

«Αντίο κ Στέλιο! Ο Στέλιος Βαγενάς ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στον Ναυταθλητικό όμιλο μας άφησε. Επί πολλά χρόνια πρόεδρος στον ΝΟΑ συνέβαλε στην ανάδειξη πολλών αθλητών στο χώρο του ναυταθλητισμού και συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στη θεμελίωση του πρώτου κολυμβητηρίου στην Αλεξανδρούπολη. Ήταν από τους κύριους ιδρυτές του ΟΦΘΑ δίνοντας μεγάλες επιτυχίες στην πόλη  μας στο χώρο της κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας. Ένα μεγάλο αντίο στο μεγάλο του χώρου, τον κ. Στέλιο μας!

Ο Πρόεδρος του ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΜΕΣΙΝΕΖΗΣ»

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου