Ο νεαρός Αλέξανδρος, μόλις τελείωσε τις υποχρεωτικές του σπουδές του στην Μέση Εκπαίδευση, έφυγε για την Ελβετία όπου σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Εκεί ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Οφθαλμολογίας και εργάσθηκε ως διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου της πόλης, με λαμπρή προοπτική. Σύντομα όμως θυσίασε την λαμπρή επιστημονική καριέρα που ανοιγόταν μπροστά του, για να πολεμήσει ως εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους. Και η μεν επιστήμη θα χάσει ένα σπουδαίο γιατρό, ο Έβρος όμως θα κερδίσει ένα μεγάλο αγωνιστή και οραματιστή της Μεγάλης Ιδέας!
Από τότε ο Αλέξανδρος Παπαθανάσης, δεν έπαυσε σ΄ όλη τη μετέπειτα ζωή του να αγωνίζεται για την προσφιλή του Θράκη και τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, που υπηρέτησε πιστά μέχρι τον θάνατό του.
Συνεργάσθηκε με το Χαρίση Βαμβακά, εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Διασυμμαχική Διοίκηση Θράκης, (είχε παντρευτεί την μεγαλύτερη κόρη του Ευφημία), και τον Γάλλο στρατιωτικό διοικητή Θράκης στρατηγό Σαρπύ, ως μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Διασυμμαχικής Διοίκησης Θράκης, για την υπερίσχυση των εθνικών μας δικαίων και την ένωση της αγαπημένης του Θράκης με την μητέρα Πατρίδα.
Με την ενσωμάτωσή της στον κορμό της Ελλάδας το 1920, εκατό χρόνια μετά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, η Θράκη συμμετέχει πλέον ενεργά και ισότιμα στη πολιτική ζωή της χώρας. Τον Νοέμβριο του 1920 εκλέγει τους πρώτους κοινοβουλευτικούς της εκπροσώπους. Πρόκειται για την εκλογή αντιπροσώπων της μεγάλης Θράκης της συνθήκης των Σεβρών, για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση. Στην Εθνοσυνέλευση αυτή συμμετέχει, μεταξύ των πρώτων, και ο Αλέξανδρος Παπαθανάσης, ως Βουλευτής – Αντιπρόσωπος του Έβρου. Ακολουθούν τα τραγικά γεγονότα του 1922 και τον Γενάρη του 1923 εκλέγονται οι αντιπρόσωποι, της συρρικνωμένης πλέον Θράκης, για την Δ΄ Εθνοσυνέλευση (16/12/1923 μέχρι 30/9/1925), στην οποία συμμετέχει και πάλι ο Αλέξανδρος Παπαθανάσης ως Βουλευτής του Έβρου. Ως μέλος της «Δημοκρατικής Ενώσεως» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου συμμετείχε στην Εθνοσυνέλευση του 1924, που καθιέρωση την ουσιαστική Δημοκρατία στη χώρα μας και έθεσε τις βάσεις για την μετέπειτα πορείας της χώρας.
Ως φλογερός αγωνιστής και δημοκράτης, υπήρξε εκ των ηγετών του κινήματος του 1935, μετά την καταστολή του οποίου φυλακίσθηκε και διώχτηκε. Με την επιβολή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του 1936 συλλαμβάνεται και πάλι και εξορίζεται από τη Θράκη.
Την δεκαετία του 1930 εργάσθηκε σκληρά για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης.
Με την εφαρμογή του Νόμου αυτού για μια περίπου 10ετία είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1.500.000 δραχμές, ποσό υπεραρκετό για το κόστος της μεταφοράς του νερού και την ανέγερση των απαραίτητων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στο μεγάλο οικόπεδο όπου ήταν το «Πασαλίκι», σε συνδυασμό με την δημιουργία θερμών θαλασσίων λουτρών, κάτω από τον «Φλοίσβο». Μάλιστα είχαν εκπονηθεί και τα αρχιτεκτονικά σχέδια και οι σχετικές μακέτες του έργου. Με τη κήρυξη όμως του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η εκτέλεση του έργου ματαιώθηκε.
Αμέσως με τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και την απελευθέρωση της χώρας, το 1945, ο Αλέκος Παπαθανάσης διορίζεται πρώτος Υφυπουργός - Γενικός Διοικητής Αν. Μακεδονίας και Δυτικής Θράκης και πέτυχε την αναίμακτη ειρήνευσή της, την ανακούφιση του ταλαιπωρημένου πληθυσμού της και την εφαρμογή προγραμμάτων ανασυγκρότησης της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν η υπαγωγή της επέκτασης του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο σχέδιο Μάρσαλ.
Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 επανεκλέγεται Βουλευτής Έβρου με την ΕΠΕΚ του Στρατηγού Πλαστήρα και στη συνέχεια με το κόμμα των Φιλελευθέρων στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951. Το 1952 προσχωρεί στον Ελληνικό Συναγερμό του Στρατηγού Αλεξάνδρου Παπάγου και επανεκλέγεται Βουλευτής Έβρου στις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1952 και στην συνέχεια την 16/2/1956 με την ΕΡΕ του Κων/νου Καραμανλή. Το 1958 αποχώρησε οριστικά από την πολιτική.
Πέθανε το 1967, σε ηλικία 78 χρόνων, στη Λωζάνη, αφήνοντας πίσω του την κόρη του Καλλιόπη Παπαθανασίου – Μουσιοπούλου, η οποία επιμελήθηκε όλο το ιστορικό αρχείο του Χαρίση Βαμβακά και άφησε σπουδαίο συγγραφικό έργο για την ιστορία της Θράκης, για το οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Βιβλιογραφία:
Δρ Σταμάτη Γεωργούλη: Αφιέρωμα στην κοινοβουλευτική Θράκη – Θρακικά Χρονικά
Θόδωρου Ορδουμποζάνη: Η μεταπολεμική Κοινοβουλευτική πορεία του Έβρου 1946-1981. Επαρχιακός Τύπος 1981 σε 22 συνέχειες.
Θεόδωρου Κυρκούδη: Ιατροί και Ιατρική στη Θράκη
Αθανασίου Κριτού: Αλεξανδρούπολη. Η εκατοντάχρονη ιστορία της 1878–1978
Φωτογραφίες:
1η: Ο Αλέξανδρος Παπαθανάσης τη δεκαετία του 1930 (αρχείο οικογένειας Νικολάου Μουσιοπούλου)
2η: Ο Αλέξανδρος Παπαθανάσης τη δεκαετία του 1950 (αρχείο οικογένειας Νικολάου Μουσιοπούλου)
3η: Μακέτα των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων ιαματικών λουτρών που φιλοδοξούσαν να κατασκευάσουν στη πόλη ο Δήμαρχος Κ. Αλτιναλμάζης και ο Βουλευτής Αλ. Παπαθανάσης. (φωτ. αρχείο Γ. Αλεπάκος από το βιβλίο «Προκτήτωρ Πόλις» Θόδωρου Ορδουμποζάνη)
5η: Άποψη της παραλίας της Αλεξ/πολης τέλος της δεκαετίας του 1940. (Αρχείο Θόδωρου Ορδουμποζάνη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου