Τύχη αγαθή να συνταξιδεύουμε στην Ίμβρο με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του, ανάμεσα στην οποία υπήρξαν και πρόσωπα αγαπητά από τα παλιά! Και γίναμε συμμέτοχοι και μάρτυρες, ώ τύχη αγαθή, μυσταγωγικών λειτουργιών και εσπερινών στις εκκλησιές του νησιού χωροσταντούντος πάντοτε του Παναγιωτάτου Πατριάρχη.
Στο οδοιπορικό στα χωριά του νησιού (Γλυκύ, Παναγιά, Άγιοι Θεόδωροι -γενέτειρα του Πατριάρχη-, Αγρίδια, Σχοινούδι Λιβρόχια κ.λ.π.), οι λιγοστοί χριστιανοί κάτοικοί τους (οι περισσότεροι συγχωριανοί τους από την Ελλάδα, που κάθε καλοκαίρι μεταβαίνουν στο νησί και παραθερίζουν στα ανακαινισμένα πατρικά σπίτια τους), μας δέχονταν με μεγάλη χαρά και άνοιγαν τις καλά κλειδωμένες και φυλαγμένες εκκλησιές να προσκηνήσουμε!
Τα λιγοστά καφενεία με τους ηλικιωμένους χριστιανούς θαμώνες και η
Το καλοκαίρι, προσκυνητές στην πατρική τους γη, Ίμβριοι απ΄ όλα τα σημεία του κόσμου, προσέρχονται νά προσκηνήσουν τους πατρογονικούς τάφους. Να αναπνεύσουν τον αέρα του νησιού τους και κάποιοι, να συντηρίσουν τα πατρικά τους σπίτια. 'Οσοι εξακολουθούν να έχουν ακόμα τα πατρικα τους σπίτια.
Η Τένεδος, λιγότερο από μισή ώρα απ΄ την ακτή, απέναντι από την Τροία, είναι ένα πανέμορφο κοσμοπολίτικο νησί, που το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες! Είναι η «Μύκονος» της Τουρκίας. Eλάχιστοι οι Έλληνες κάτοικοί του. Παντού όμως έντονο το άρωμα της ελληνικής του προέλευσης.
(Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης» τ.`23 Ιούλιος-Σεπτέμβριος-Αύγουστος 2007 σελ. 22-23 στη στήλη «Αλησμόνητες Πατρίδες», του Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών Αττικής).-
Φωτογραφίες:
1) Ο Πατριάρχης στην πλατεια της γεννέτηράς του "Άγιοι Θεόδωροι"
2η : ΄Ερημα τα σπίτια των Χριστιανών στους δρόμους του χωριού Σχινούδι της Ίμβου
3η : Πολλοί πιστοί, από το νησί και από την Ελλάδα, έξω από την εκκλησία της Παναγιάς, στους Αγίους Θεοδώρους.
4η : Βόλτα στους δρόμους της Τενέδου
5η : ΄Αποψη της Σαμοθράκης από τα παρφάλια της Ίμβρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου